Kapya Biber Soslu Kuru Fasulye Köftesi

Kuru fasulyeden köfte olur mu demeyin, o kadar da güzel oluyor ki.İnsanoğlu öğrenmeye ve denemeye aç bir varlık.Denemiş,yanılmış,tekrar denemiş ve kendine uygun olanı hep bulmuş.Beşer şaşar misali arada şaştığı,şaşırttığı da olmuş tabiiki.Kırmızı Biber Soslu Kuru Fasulye KöftesiBu tarif aslında yemeklerde  ara sıcak ya da meze olarak sunulabileceği gibi,çayın yanında da çok rahatlıkla yapılıp yenilebilir.Hatta ben hazırladığım harcın bir kısmını kızarttım,bir kısmını da derin dondurucuya koydum.Derin dondurucu da hazır bir şeylerin olmasını seviyorum.Ola ki dışardayken ve evde ki hesap çarşıya uymadığında ,yemeksiz kalmamak için nefis bir çözüm bence.Önceden hazırlanmış köfte,börek ya da haşlanmış nohut veya kuru fasulye bu gibi durumlarda hayat kurtarıyor.Çıkar kızart,çıkar fırına at,çıkar tencereye koy kolaylığı yaşatıyor insana.Salata hazır edilip de masa kurulana kadar yemek pişmiş oluyor.

Bu köftenin yanında ki sos bence hakkı yenilemeyecek kadar lezzetli.Tek başına ekmeğe sür ye şeklinde.Ayrıca bu köfteyi ,sarımsaklı yoğurt ile de yiyebilirsiniz,o şekilde de çok lezzetli oluyor.Sarımsak sever biri olarak sarımsak ve soğanın çok faydalı olduğuna ve uygun şartlarda mutlaka tüketilmesi gerektiğine inanıyorum.

Malzemeler

  • 1/2 kg haşlanmış kuru fasulye
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz ,karabiber ,kırmızı toz biber
  • Sos için
  • 3 adet kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-3 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Bu köfteyi babangam sıcak ben soğuk olarak beğendim.Tercih sizin.Soğuduğunda daha bir tadını alarak yedim sanki.Zaten emin olun yerken eğer söylemezseniz çoğu kişi bunun kuru fasulye olduğunu anlamayacaktır. :)Kırmızı Biber Soslu Kuru Fasulye KöftesiFasulyenizi,ayıklayıp,yıkadıktan sonra üzerine çıkacak kadar su ve biraz tuz ilavesiyle haşlayın.Bırakın fasulyeler iyice haşlanıp suyu çeksin.Neredeyse püre kıvamına gelsin.Sadece burada dikkat etmeniz gereken ,çok fazla suyla haşlayıp,suyunu süzmek zorunda kalmamanız.Çünkü fasulye çok cıvık olursa şekil veremeyebilirsiniz.O nedenle az su koyun,pişmez de suyu kalmazsa üzerine bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz.

Haşlanan fasulyeyi rondodan geçirip bir hamura dönüştürün.İçerisine, rendelenmiş kaşar peynirini   soğanı,bir yumurtayı,damak tadınıza göre tuz ve baharatları ekleyin.Unun yarısını , kabartma tozunu ve doğradığınız maydanozları da ilave edin.İyice yoğurun.Elinize yapıştığını göreceksiniz.Onun da çözümü var.Bir kaseye bir miktar sıvı yağ koyun,elinizi bu yağa batırarak,köfte harcından çok büyük olmayacak parçalar alıp istediğiniz bir köfte şekli verin.Köfteler kızarmaya hazır.

Şimdi gelelim sosuna. Rondodan çekilmiş kapya biberleri ve rende sarımsağı ,(arzu ederseniz sarımsağı bütün olarak atıp sonra sosun içinden çıkarabilirsiniz de ) bir yemek kaşığı sıvı yağda çok az soteleyin.Biber bir miktar suyunu çekip,sarımsağın aroması çıkana kadar.Soğuduğunda yoğurdu ilave edip karıştırın.

Servis yapacağınız zaman hazırlamış olduğunuz köfteleri,önce ayırmış olduğunuz una,sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulayarak kızgın yağda ama orta ateşte pembe bir renk alana kadar kızartın.Bir kağıt havlu üzerinde yağını çektirin ve sosunuzla servis edin.

Yemek yapmak için mutfak ,yazı yazmak için kalem kağıt olmasa hayat çok sıkıcı olurdu.Felsefemiz,deneyelim,pişirelim,yiyelim ve yazıp paylaşalım.

Sevgiyle....

Etiketler: , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir