Pancar Turşusu

 Oğlak burcu olduğumu ve en belirgin özelliğimin inatçılık olduğunu profilime bile yazdım.İnatçı derken,öyle inadına inatçı değilim aslında.Ama,kafama koyduğumu da, yapan bir yapım var.Hele ki biri,bunu yapamazsın derse,bütün inat ve kararlılık hislerim teyakkuza geçiyor.Pancar Turşusu

”Demli Kadın” diye bir tabir duydunuz mu hiç? Ben yıllar önce ,ilk evlendiğimde duymuştum.Örneğin çayın,pilavın demlenmesi gibi.Belli bir olgunluğa erişmek için, zaman geçmesi gerekiyor.Tamam ,bunu biliyor ve kabul ediyorum.İnsan her konuda zaman içinde tecrübe kazanıp,pratikleşiyor.Ama,bana bunu demeyeceklerdi.Bilemediler,bilemezlerdi tabii.Ama şöyle de bir şey var,bilmeden söylediğiniz bir söz bazen karşınızdaki için, bir atak oluşturabiliyor.

Yıllar önce,yeni evlendiğimizde,babangamın bir aile büyüğü ile konuşurken,söz döndü dolandı pancar turşusunu geldi.O aile büyüğü,pancar turşusunu,benim henüz yapamayacağımı,bunu en iyi kendi eşinin yaptığını,çünkü eşinin artık ”Demli bir kadın” olduğunu söyledi.Dediğim gibi bunu söylemeyecekti.Gerçi henüz pancarın neye benzeyip,nasıl yapıldığı konusunda hiç bir fikrim yoktu ama bunu söylemeyecekti.Bu benim olaydan vazgeçip,güvenimi de kırabilirdi ama,ben bu sözü olumlu bir güdüye çevirip,kararımı verdim bunu yapmalıydım.

İşte pancar turşusu ile ilişkim o zaman başladı.Tabii ki yaptım.Hem de O aile büyüğü bizde,bu turşuyu yediğinde, bunu nereden aldınız diye soracak kadar iyi yaptım.Zafer benimdi.Henüz demlenmemiştim ama Oğlak inadım vardı.

Malzemeler

  • 4 adet orta boy pancar
  • 1,5 çay bardağı sirke
  • 6-7 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Zor mu derseniz hiç değil.Önemli olan tek şey pancarın ne çok yumuşak, ne de çok sert olacak şekilde pişmesi.Diğer önemli konuda, tatlı ekşi dengesi.O da aslında damak zevkine göre değişiyor.

Pancar Turşusu

Pancarları iyice yıkadıktan sonra,derin bir kaba,üzerine çıkacak kadar su koyup kaynatmaya başlayın.Suyunu dökmeyeceğiniz için, pancarları çok iyi yıkamanız önemli.Kaynarken oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla sürekli alın.Pancarlar pişmeden suyu eksilirse, kaynar su ekleyebilirsiniz.

Pancarlara bıçak girecek duruma geldiğinde, pancarlarınız pişmiş demektir.Bir kevgir yardımıyla,suyun içinden alıp,soğumaya bırakın.Pancarlar soğuduğunda,zedelemeden kabuklarını soyun.İstediğiniz formda bir tahta üzerinde dilimleyin.Keserken bir lokum gibi kesiliyorsa,pişme kıvamı süper olmuş demektir.

Diğer tarafta bir kaba pancarların suyunu süzün.Dilimlediğiniz pancarları bir kavanoza yerleştirin.Sirke,sarımsak,tuz ve şekeri bir kapta karıştırıp,(sarımsakları dilimleyebileceğiniz gibi bütün olarak da koyabilirsiniz) içine süzdüğünüz pancar suyundan, bir miktar ekleyip kavanoza dökün.Koyun buzdolabınıza, arzu ettiğiniz ölçüde tüketin.Lezzet olarak sirke ve sarımsak miktarını damak tadınıza göre değiştirme hakkınız her zaman var.Afiyet olsun....

Demli kadın, evet böyle bir tabir varmış ve çok eskiden bunun ölçüsü pancar turşusuymuş......

Hayırlı ve bereketli,sağlık dolu bir hafta dilerim.

 

Etiketler: , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

  • Yoğurtlu Pancar
  • Yorumlar

    1. vişnap 10 Şubat 2013 at 16:31 Reply

      Canım Güler’im canımın içi ellerine sağlık benim can arkadaşım,hiç elinden kurtulur mu senin.Hele ki o muhteşem kestane tatlından sonra bu ne ki çerezlik senin için.Haaa sahi kaldı mı kestane şekerinden şekerciğim?Hadi gittim ben de ,mutfağından pizza kokuları geliyor,yoksa gitmeyipte kalsam mı?:))

      • Güler Konur 13 Şubat 2013 at 09:58 Reply

        Kestane şekeri biteli cooook oldu cok saol Vişnapım

    2. Serap 12 Şubat 2013 at 20:13 Reply

      Şu “yapamazsın..derlerse” meselesi bende de fena halde vardır kova olmama rağmen Gülercim:) Şaka bir yana, ben de iyi yaparım, hatta birkaç gün önce haşlamıştım da bugün kurabildim ancak.. Bereketli olsun, ellerine sağlık canım..

      • Güler Konur 13 Şubat 2013 at 09:55 Reply

        Serapçım bu yapamazsın kelimesi yüzünden neler başardım bir bilsen senin de ellerine saglık canım arkadasım

    3. Aysun Dizici 24 Eylül 2013 at 21:21 Reply

      Güler Hanim,

      bugün tarifinize harfi harfine uyarak pancar tur$usu yaptim ve ilk defa bu kadar lezzetli oldu. Iyi ki inat etmi$siniz ve bu tarifi bizlerle payla$mi$siniz. Cok te$ekkürler 🙂

      • Güler Konur 24 Eylül 2013 at 21:29 Reply

        Çok mutlu oldum.Ellerinize sağlık afiyet ve huzurla tüketin.
        Çok teşekkürler

    4. Mensu 19 Kasım 2013 at 13:45 Reply

      Pancarları dilimleyerek haşlasak olurmu, bi de ocaga koymadan önce soyamaz mıyız, koyacağımz pancar suyu ne kadar, başka su eklemiyor muyuz kavanoza,, son olarak kaç gün sonra tüketebiliriz:)) tsk ler

      • Güler Konur 20 Kasım 2013 at 15:19 Reply

        Size mail atıp ayrıntıları yazdım
        Sevgiler

    5. Tijen 08 Şubat 2014 at 01:21 Reply

      Tebrik ederi azminizden dolayı,şahsen ben bu yapamazsın kelimesinden dolayı çok zorluklar yaşadım,ne mutlu size…

      • Güler Konur 08 Şubat 2014 at 07:09 Reply

        Azimliyimdir ancak daha çok inatçıyım zannedersem Tijen Hanım

    6. FULYA 13 Şubat 2016 at 11:24 Reply

      merhaba,
      annem de yapar bunu, sizin de elinize sağlık,
      kısır, mercimek köftesi ve salatalara çok çok yakışıyor.
      Ben de beklerim sayfama, katılırsanız çok sevindirirsiniz:))
      fulyapimlezzetler.blogspot.com
      Sevgiler…

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir