Kışa Hazırlık

Hazırlıksız yakalanmayı,kontrolüm dışındaki olayları çok sevmem.Yapım gereği, fazla risk almayı da sevmem.Kendime göre kriterlerim vardır.Olanlar ve olacaklara dair kendimce hazırlık yapmayı,olabilecekler üzerinde düşünüp kararlar almayı severim.Yani güven duygusu benim için çok önemlidir.İnsan ilişkilerinde de ,günlük hayatta yapacaklarım konusunda da bu böyledir.Kışa Hazırlık

Kışa hazırlık yapmak da bu kendime göre aldığım önlemler içindedir.Buzluğumda mevsiminde alınmış,uygun saklama koşullarında yiyecek saklamak yeri geldiğinde kullanmak önemlidir benim için.Karınca misali hazırlıklı olup , zamanı geldiğinde iyi ki yapmışım ,iyi ki bunu düşünüp önlemimi almışım demek beni mutlu eder.

Gerçi şimdi her mevsim her sebze ve meyve var fakat , çok da lezzetli değil eğer zamanı değilse.Mesela kışın çilek bulmak mümkün ama her biri bir mandalina büyüklüğünde ve zorla yetiştirilmiş,tadı kokusu olmayan zavallı durumunda.Hiç almıyorum dersem yalan olur.bazen bana da çok cazip geliyor ve alıyorum ama yerken aldığıma pişman oluyorum.Çünkü yediğim şeyin tadı tuzu olmuyor.Dolma biberler neredeyse bölünemeyecek kalınlıkta olup konserve bezelyeye talim etmek hoş olmuyor bana göre.

Bu nedenle yapabildiğim ölçüde ,en çok tükettiğim şeyleri buzluğuma kararınca koyuyorum.Bunlar arasında bezelye,barbunya,bamya,dolma biber,taze fasulye,kapya biber,patlıcan,domates,vişne ilk sırada yer alanlar.

Dolma biberleri ayıklayıp ,yıkayıp buzdolabı poşetlerinde saklıyorum.Bezelye ve barbunyayı da ayıklayıp ,pişireceğim ölçülerde torbalıyorum.Kapya biberlerin bir kısmını yemekte kullanmak ve dolma yapmak için çekirdeklerini çıkarıp bütün olarak saklarken ,bir kısmını da közleyip,kabuklarını soyup ikişer üçer tane olarak torbalara koyuyorum.Sabah kahvaltılarında ya da yemeklerde salata olarak kullanmak üzere.

Bamyaları da yıkayıp ayıklayıp saklarken taze fasulyeyi işleme tabii tutuyorum.Nasıl derseniz anlatayım çünkü onu olduğu gibi buzluğa koyarsanız bence lezzetini yitiriyor.

Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkıyorum,geniş bir tencerenin altına kabuklarını soyduğum domatesleri bolca doğrayıp,üzerlerine fasulyeleri koyuyorum.Tencerenin kapağını kapatıp,kısık ateşte fasulyeler sararana kadar tutup,ocağın altını kapatıyorum.Tencerenin kapağını açıp soğuyana kadar bekliyorum.Daha sonra yine pişireceğim ölçülerde  pay ederek , irice doğradığım sivri biberleri koyduğum (her torbaya 2 ya da 3 adet sivri biber koyuyorum) torbalara koyuyorum.Yine kabuklarını soyduğum ve irice doğradığım domatesleri de üzerlerine koyup torbanın ağzını bağlıyorum.Kışın son derece pratik ve lezzetli oluyor pişirince ,içlerinde bolca zamanında ki lezzetli domatesleri ile.

Domates saklamaya gelince kavanozlarda konserve de yapabilirsiniz ama ben onu da özellikle şu italyan domatesi denilen elips domateslerden kullanarak saklıyorum.Onlar etlice olduğundan yemeklerin içinde eriyip kaybolmuyor.Bir kısmını kabuklarını soyup ,yemeklerde kullanmak üzere birer kullanımlık doğranmış olarak torbalarken,bir kısmını da menemen yapmak üzerek rendeleyerek saklıyorum.

Vişnelere gelince ,saplarından ayıklayıp o şekilde dondurma kaplarının içinde buzluğuma yerleştiriyorum.Kışın çıkarıp kek ve pastalarda kullanmak keyifli oluyor.Özellikle cheescake için vazgeçilmezim.

Patlıcanları da,bir kısmını karnıyarık yapacakmış şeklinde kızartıp,bir kısmını da yemek yapmak üzere irice doğrayıp kızartıp saklıyorum.

Yani kısacası kendimce 🙂 böyle hazırlanıyorum kış mevsimine.Babangaya göre bunlara gerek yok,bana yorgunluk oluyor hepsi hazır satılıyor zaten.Ama bana göre son derece gerekli ve keyifli.Seviyorum böeyle şeyler yapmayı.Evim ve evim insanları için çalışmayı.Yedikleri yemek ,tatlı sonrası yüzlerinde beliren bir gülümseme,yanağıma kondurulan bir teşekkür öpücüğü de benim ödülüm oluyor.

Bugünün menüsü ne derseniz;

Lebeniye Çorbası

Kuru Dolma

Tavuk Şiş Izgara

Badempare

Bereket ve sevginin olduğu her yerde huzur olur unutmayalım.

Sevgiyle…

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. mine(miskokululezzetler) 01 Ağustos 2013 at 12:01 Reply

    Bu sene kış hazırlığı yapmayı düşünmüyordum ama bu güzel keyifli yazıyı okuyunca bende mi başlasam diye içimden geçirdim. Daha önce kızıma senin emekliliğinden söz etmiştim. Hafta sonu emeklimi olsam deyince Güler Teyze sana rol model oldu galiba dedi. Gülerciğim başka değişik fikirlerin var mı uygulayabileceğim :))) Ellerine sağlık sevgiler….

    • Güler Konur 01 Ağustos 2013 at 13:08 Reply

      Minecim canım benim bende fikir çok ah yakın olsan ve sıkça görüşebilsek
      Prensesi de öperim

  2. Seda 02 Ağustos 2013 at 00:33 Reply

    Ne kadar da güzel hazırlamışsın canım, ben domates ve kırmızı biber koymak istiyorum ama bir arkadaştan gördüm beraber kaynatmış bütün kış salça niyetine kullandı çok da leziz olmuştu, yapar yapmaz paylaşacağım.
    Kocaman sevgiler…

    • Güler Konur 02 Ağustos 2013 at 01:52 Reply

      Saol Sedacım o şekilde de mutlak çok güzel oluyordur ama doğranmış domates olarak de kışın yemeklerin içinde domates görüntüsünü ben çok seviyorum

  3. Zariye 06 Ekim 2013 at 00:04 Reply

    Slmlar,
    Buzluga sigdirabildigim kadar bende koydum biseyler
    Birde tavsiyede bulunayim ben yeni ogrendim bunu
    Sarmalik yapragi salamura yapmak yerine saplarini ayiklayip buzdolabi posetlerine koyup havasini iyice alip buzluga atin kisinda cikarip sicak suya basip bi bes dakika kadar kaynatin taze gibi oluyor eksiligi kokusu cok guzel
    Gecen yil bi poset yapip denedim bu yil hepsini buzluga koydum 🙂

    • Güler Konur 06 Ekim 2013 at 00:29 Reply

      Ne güzel işte hep dediğim gibi bu blog işi paylaşım demek.
      Önerinizi uygulayacağım çok teşekkürler sevgiler

  4. Betül 01 Mart 2014 at 17:27 Reply

    Ellerinize sağlık… Gerçekten kışın çok kolaylık oluyor. Her sene yapardık ama bu sene yapamadık 🙁

    • Güler Konur 02 Mart 2014 at 19:08 Reply

      Bazen oluyor işte hamaratlık ve tembellik kardeşler 🙂 sağlık olsun

  5. Dilruba 16 Eylül 2014 at 15:54 Reply

    merhaba benim bir sorum olcak patlicanlari kizartiktan sonra sogumasini beklememiz gerek onu anladim fakat yagsini baya bir suzmemiz gerekiyormu ve posete yerlestirirken aralarina transparant folyo koysam sorun olurmu ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir