Hazırlıksız yakalanmayı,kontrolüm dışındaki olayları çok sevmem.Yapım gereği, fazla risk almayı da sevmem.Kendime göre kriterlerim vardır.Olanlar ve olacaklara dair kendimce hazırlık yapmayı,olabilecekler üzerinde düşünüp kararlar almayı severim.Yani güven duygusu benim için çok önemlidir.İnsan ilişkilerinde de ,günlük hayatta yapacaklarım konusunda da bu böyledir.
Kışa hazırlık yapmak da bu kendime göre aldığım önlemler içindedir.Buzluğumda mevsiminde alınmış,uygun saklama koşullarında yiyecek saklamak yeri geldiğinde kullanmak önemlidir benim için.Karınca misali hazırlıklı olup , zamanı geldiğinde iyi ki yapmışım ,iyi ki bunu düşünüp önlemimi almışım demek beni mutlu eder.
Gerçi şimdi her mevsim her sebze ve meyve var fakat , çok da lezzetli değil eğer zamanı değilse.Mesela kışın çilek bulmak mümkün ama her biri bir mandalina büyüklüğünde ve zorla yetiştirilmiş,tadı kokusu olmayan zavallı durumunda.Hiç almıyorum dersem yalan olur.bazen bana da çok cazip geliyor ve alıyorum ama yerken aldığıma pişman oluyorum.Çünkü yediğim şeyin tadı tuzu olmuyor.Dolma biberler neredeyse bölünemeyecek kalınlıkta olup konserve bezelyeye talim etmek hoş olmuyor bana göre.
Bu nedenle yapabildiğim ölçüde ,en çok tükettiğim şeyleri buzluğuma kararınca koyuyorum.Bunlar arasında bezelye,barbunya,bamya,dolma biber,taze fasulye,kapya biber,patlıcan,domates,vişne ilk sırada yer alanlar.
Dolma biberleri ayıklayıp ,yıkayıp buzdolabı poşetlerinde saklıyorum.Bezelye ve barbunyayı da ayıklayıp ,pişireceğim ölçülerde torbalıyorum.Kapya biberlerin bir kısmını yemekte kullanmak ve dolma yapmak için çekirdeklerini çıkarıp bütün olarak saklarken ,bir kısmını da közleyip,kabuklarını soyup ikişer üçer tane olarak torbalara koyuyorum.Sabah kahvaltılarında ya da yemeklerde salata olarak kullanmak üzere.
Bamyaları da yıkayıp ayıklayıp saklarken taze fasulyeyi işleme tabii tutuyorum.Nasıl derseniz anlatayım çünkü onu olduğu gibi buzluğa koyarsanız bence lezzetini yitiriyor.
Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkıyorum,geniş bir tencerenin altına kabuklarını soyduğum domatesleri bolca doğrayıp,üzerlerine fasulyeleri koyuyorum.Tencerenin kapağını kapatıp,kısık ateşte fasulyeler sararana kadar tutup,ocağın altını kapatıyorum.Tencerenin kapağını açıp soğuyana kadar bekliyorum.Daha sonra yine pişireceğim ölçülerde pay ederek , irice doğradığım sivri biberleri koyduğum (her torbaya 2 ya da 3 adet sivri biber koyuyorum) torbalara koyuyorum.Yine kabuklarını soyduğum ve irice doğradığım domatesleri de üzerlerine koyup torbanın ağzını bağlıyorum.Kışın son derece pratik ve lezzetli oluyor pişirince ,içlerinde bolca zamanında ki lezzetli domatesleri ile.
Domates saklamaya gelince kavanozlarda konserve de yapabilirsiniz ama ben onu da özellikle şu italyan domatesi denilen elips domateslerden kullanarak saklıyorum.Onlar etlice olduğundan yemeklerin içinde eriyip kaybolmuyor.Bir kısmını kabuklarını soyup ,yemeklerde kullanmak üzere birer kullanımlık doğranmış olarak torbalarken,bir kısmını da menemen yapmak üzerek rendeleyerek saklıyorum.
Vişnelere gelince ,saplarından ayıklayıp o şekilde dondurma kaplarının içinde buzluğuma yerleştiriyorum.Kışın çıkarıp kek ve pastalarda kullanmak keyifli oluyor.Özellikle cheescake için vazgeçilmezim.
Patlıcanları da,bir kısmını karnıyarık yapacakmış şeklinde kızartıp,bir kısmını da yemek yapmak üzere irice doğrayıp kızartıp saklıyorum.
Yani kısacası kendimce 🙂 böyle hazırlanıyorum kış mevsimine.Babangaya göre bunlara gerek yok,bana yorgunluk oluyor hepsi hazır satılıyor zaten.Ama bana göre son derece gerekli ve keyifli.Seviyorum böeyle şeyler yapmayı.Evim ve evim insanları için çalışmayı.Yedikleri yemek ,tatlı sonrası yüzlerinde beliren bir gülümseme,yanağıma kondurulan bir teşekkür öpücüğü de benim ödülüm oluyor.
Bugünün menüsü ne derseniz;
Bereket ve sevginin olduğu her yerde huzur olur unutmayalım.
Sevgiyle…
Etiketler: bamya buzlukta nasıl saklanır, dolma biber buzlukta nasıl saklanır, iftar için ne yapmalı, iftar menüleri, iftar menüsü, iftar yemekleri, iftara ne yapsam, kapya biber buzlukta nasıl saklanır, kış için domates nasıl saklanır, kış için hazırlıklar, kış için mutfak hazırlıkları, kış için sebzeleri saklama şekli, kış için yiyecek hazırlıkları, kışa hazırlık nasıl yapılır, patlıcan buzlukta nasıl saklanır, sebzeler buzlukta nasıl saklanır, taze fasulye buzlukta nasıl saklanır, vişne buzlukta nasıl saklanır
Bu sene kış hazırlığı yapmayı düşünmüyordum ama bu güzel keyifli yazıyı okuyunca bende mi başlasam diye içimden geçirdim. Daha önce kızıma senin emekliliğinden söz etmiştim. Hafta sonu emeklimi olsam deyince Güler Teyze sana rol model oldu galiba dedi. Gülerciğim başka değişik fikirlerin var mı uygulayabileceğim :))) Ellerine sağlık sevgiler….
Minecim canım benim bende fikir çok ah yakın olsan ve sıkça görüşebilsek
Prensesi de öperim
Ne kadar da güzel hazırlamışsın canım, ben domates ve kırmızı biber koymak istiyorum ama bir arkadaştan gördüm beraber kaynatmış bütün kış salça niyetine kullandı çok da leziz olmuştu, yapar yapmaz paylaşacağım.
Kocaman sevgiler…
Saol Sedacım o şekilde de mutlak çok güzel oluyordur ama doğranmış domates olarak de kışın yemeklerin içinde domates görüntüsünü ben çok seviyorum
Slmlar,
Buzluga sigdirabildigim kadar bende koydum biseyler
Birde tavsiyede bulunayim ben yeni ogrendim bunu
Sarmalik yapragi salamura yapmak yerine saplarini ayiklayip buzdolabi posetlerine koyup havasini iyice alip buzluga atin kisinda cikarip sicak suya basip bi bes dakika kadar kaynatin taze gibi oluyor eksiligi kokusu cok guzel
Gecen yil bi poset yapip denedim bu yil hepsini buzluga koydum 🙂
Ne güzel işte hep dediğim gibi bu blog işi paylaşım demek.
Önerinizi uygulayacağım çok teşekkürler sevgiler
Ellerinize sağlık… Gerçekten kışın çok kolaylık oluyor. Her sene yapardık ama bu sene yapamadık 🙁
Bazen oluyor işte hamaratlık ve tembellik kardeşler 🙂 sağlık olsun
merhaba benim bir sorum olcak patlicanlari kizartiktan sonra sogumasini beklememiz gerek onu anladim fakat yagsini baya bir suzmemiz gerekiyormu ve posete yerlestirirken aralarina transparant folyo koysam sorun olurmu ?