Terbiyeli Tavuk Çorbası

Tavuk ne mübarek bir yiyecektir.Cankurtarandır,lezzettir,çeşittir,berekettir.Düşünün aniden bir misafir ağırlamanız gerekse ilk akla gelen menü tavuklu bir menü olmaz mı hep.Hem lezzet hem de gerçekten bereketli yemekler çıkar işin içine tavuk girdiğinde.Terbiyeli Tavuk Çorbası

Bir but,bir göğüs etiyle bir sürü çeşitte yemek yapılır.Çorbası,yemeği,pilavı,söğüşü,kapaması,pirzolası,salatası,ızgarası,kanadı diye sayarak listeyi sonsuza uzatabilirsiniz.Bütün bu kadar çeşitte yemek yapmak içinse ihtiyacınız olan tek şey biraz tavuk etidir.

Ben çoğunlukla tavuğu parçalanmış halde alırım.Bütün olarak almak içinse ,kalabalık bir misafir ağırlamam gerekir.Çünkü dediğim gibi bereketli bir yiyecek malzemesi olduğundan,al tüket,ihtiyaç duyduğunda tekrar al mantığı ile hareket ederim.Fakat buzluğumda da genelde bir but,bir göğüs eti genellikle olur.Çünkü dediğim gibi,o cankurtaran bir yiyecektir.

Ankaralı mühendisimin,dünyaya geleceğinden haberim yokken henüz , canım tavuk suyuna arpa şehriye çorbası istemişti.Hem de ne istemek,yatıp kalkıp bu çorbaya bolca karabiber döküp içtiğimi hayal etmiştim günlerce.Canım ANNEM yapmıştı da doya doya içmiştim,hiç unutmam.

Kış aylarında şifa olan bu çorbanın sayısız faydası olduğu gibi,iftar masalarımızın da vazgeçilmez çorbalarındandır.

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü ya da butu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 100 gr tereyağ
  • yarım limon
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • maydanoz
  • bir adet soğan
  • tuz,karabiber
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

 Bu güzel çorbayı Uzman TV çekimleri için de yapmıştım.Sağolsun Uzman Tv ekibi ,çekim sonunda afiyetle içmişti.Terbiyeli Tavuk Çorbası

Öncelikle tavuk suyunu elde etmemiz gerektiğinden,eğer derili olarak satın aldıysanız tavuğu eski usul,ocak üzerinde tütsüleyin.Ben çorbalarda genellikle but kullanmayı tercih ediyorum.Butdan elde edilen tavuk suyu biraz daha yağlı ve lezzetli oluyor bana göre.

Tencereye ya da düdüklüye ki ben düdüklü tencereyi tercih ediyorum,tavuğu,bir irice soğanı bütün olarak koyun.İsterseniz içine biraz maydanoz ve mevsimiyse kereviz sapı koymanızı da öneririm.Bu tavuk suyunuzun çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.Tuz, karabiber ve suyu da  ilave edip,tavuğunuz yumuşayana kadar ki düdüklüde bana göre bu süre 15 dakika kaynatın.

Tavuğunuz yumuşayıp yağını bıraktığında bu suyu bir tel süzgeçten süzün. Böylece içine bütün olarak koyduğunuz,tadını vermiş soğanda görevini tamamlamış olarak olaydan ayrılmış olur.

Tereyağının yarısını bir tencerede eritip ,içine unu koyun ve kokusu çıkana kadar kavurun.Yavaş yavaş karıştırarak,tavuk suyunu ilave edin.Diğer tarafta yarım limon suyu ile iyice karıştırdığınız yumurta sarısı hazır bekliyor olsun.Tavuk suyu kaynamaya başladığında içinden bir iki kepçe alarak terbiye için kullanacağınız,yumurtalı limon suyu karışımına ilave edin.Bu terbiyeyi çorbaya alıştırmak için gerekli.İyice karıştırdığınız bu karışımı incecik ,çorbanın içine akıtarak sürekli karıştırın.

Bu şekilde çorbanız hazır sayılır.Bundan sonraki aşama ,geri kalan tereyağını kırmızı biber ile birlikte kızdırıp,didiklenmiş tavuk etlerinin de ilave edildiği çorbayla buluşturmak.

Üzerini maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz artık.Afiyet ve şifa olsun.Menümüzün diğer kısmına gelince;

Tavuk Köfte ve Patates

Pastırmalı Humus

Tahin Pekmez Suflesi

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. pinar 29 Aralık 2013 at 07:34 Reply

    Bu corbada terbiyeye sarimsak (3-4 dis) ve elma sirkesi eklerseniz cok daha lezzetli oluyor. Ben Miami de yasiyorum, yemek yapmayi cok seviyorum ve bir yemek yapmadan once en az 3-4 tarife bakip en kafama yatani veya birkacini birlestirip yapiyorum. Bu corbayi ilk defa 3 sene once esim hastalandiginda yapmistim. Terbiyesine sarimsak ve 1 yemek kasigi elma sirkesi eklerseniz cok daha enfes oluyor. Burda hava cok sicak ama Turkiye’de kis oldugu icin hastaliklara karsi da koruyucu olur. Ben bugun butun tavuk haslayip yanina sebzeli bulgur pilavi yaptim, tavuk ve tavuk suyum hazir 🙂 yarin da corbayi yapcam. Umarim denersiniz. Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir