Fırında Erişte

Yeni hafta, yeni umutlar, yeni başlangıçlar, bolca soğuk, biraz da koşturmaca. Yeni olan her şey ne kadar güzel değil mi ? Yeni ev, araba, giysi, eşya, hepsi insanı cezbeden güzellikler.Ama öyle şeyler de vardır ki eskisi makbuldür. Mesela eski dostlar, kitaplar, güzel hatıralar, antika eşyalar.Fırında ErişteBu eski yeni sohbeti nereden çıktı derseniz, erişte bunun tek sebebi. Gidip gördükten sonra uzun bir yazı ile anlatmıştım, Beypazarı gezimi. Okumayanlar buradan okuyabilir.Yaşanan an, bir dakika sonra eski oluveriyor.Beypazarı anım, yazım ve oradan aldığım bu erişte gibi.O kadar çok almışım ki, her çeşidini yaptım tüketmek için.Çorbalara koydum, peynirlisini, cevizlisini yaptım.Bu da son girdiği şekil Beypazarı eriştesinin.

Beypazarı’na gidip de oradan, erişte, güveç kapları, boncuk kekik vs arabayı doldurmuştum da evin erkekleri pek gülmüştü bana, bütün bunlar İstanbul’da yok mu diye.Olmasına var tabii ama her şey yerinde daha güzel ve lezzetli.Hatta geçen akşam tv de bir kanalda Ankara’yı tanıtan bir belgesel vardı, izlerken kendimi takdir ettim. Beypazarı’nı anlatan yazdığım uzun yazının bu belgesele eş değer olduğunu düşünerek.

Allah ne kadar güzel şeyler yaratmış ve ne kadar şanslıyız ki tarihi, doğal güzellikleri, iklimi ile güzel bir ülkemiz var.Tek eksiğimiz hoşgörü bence. Eminim o da yeni gelen gençlerin mizah ve ileri görüşleriyle olacak.

Malzemeler

  • 3 su bardağı erişte
  • su
  • tuz
  • Beşamel Sos için
  • 100 gr tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un ( tepeleme)
  • 2,5 su bardağı süt
  • tuz, karabiber
  • kaşar peyniri rendesi
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Fırın makarnanın farklı bir biçimi olarak erişte de çok yakıştı bu şekliyle masamıza.Alışıldık şekilde keşli, cevizli vs yanına bu tarif de eklenebilir bence.Yumuşacık, sıcacık ve lezzetli.Fırında ErişteFırında Erişte Nasıl Yapılır

Erişteleri makarna haşlar gibi tuzlu suda haşlayın.Arzu ederseniz ki, ben öyle yaptım, haşlanan suyu dökmemek için az suda haşlayıp suyunu çektirin.Erişteleri yaklaşık 5 su bardağı suda haşlayıp suyunu çektirdim

Başka bir tencerede yağı eritip, unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.Üzerine soğuk sütü yavaş yavaş dökerek karıştırın.Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.İçerisine damak tadınız ölçüsünde tuz ve karabiber ilave edin.Ocağın altını söndürün.Sosun ilk sıcaklığı çıktığında arzu ederseniz bir yumurta sarısını iyice karıştırarak ekleyebilirsiniz isterseniz.Ben yumurta kullanmadım bu beşamel sosumda tercih sizin.

Haşlanmış suyunu iyice çekmiş erişteleri sosun içerisine koyup iyice karıştırın.Orta büyüklükte bir borcama koyup 160 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık bir 15 dakika tutun.

En son aşamada rendelenmiş kaşar peynirini eriştenin üzerine yayarak üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Afiyetle tüketin, hayırlı ve bereketli bir hafta dileğiyle

Sevgiyle...

 

Etiketler: , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir