Ezogelin Çorbası

Bir zamanlar herkesin güzelliğine hayran olduğu Zöhre adında bir kız yaşarmış. Dilden dile dolaşırmış yüzünün güzelliği. Günün birinde yakışıklı bir delikanlı ile değiştirme usulü evlendirilmiş. Birbirlerini sevmişler mi bilmem. Kısa sürmüş evlilikleri. Ayrılmışlar günün birinde. 6 yıl boşanmış bir kadın olarak oturmuş Zöhre kadın. Kimler kimler istemiş, kabul etmemiş kendisi.

Ezogelin Çorbası

Zaman akıp giderken, Suriye’de yaşayan teyzesinin oğlu ile yine değiştirme usulü evlendirilmiş dünya güzeli, bahtsız Zöhre. Yüreğinde vatan hasreti, ailesinin sevgisi içini yaka yaka kaderine razı olmuş. Gitmiş Suriye’nin bir köyünde ki yeni evine.

Bir türlü unutmazmış vatanını, köyünü. Dayanamamış hasrete, ince hastalığa yakalanmış sonunda. Vasiyet etmiş köyümü gören bir noktaya gömün beni diye. Köyünü gören Bozhöyük tepesine defnedilmiş nam-ı diğer Ezo Gelin. Onun adıyla anılır olmuş bu çorba.

Rivayet odur ki, çorbanın içine acılarını, hasretlerini, aşkını sevgisini, yalnızlığını  kattığından lezzetlidir bu çorba. İçeni ihya eder, şifa verir. Uzun yolların, soğuk sabahların iç ısıtanıdır.

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 kahve fincanı bulgur ( türk kahvesi fincanı)
  • 1 kahve fincanı pirinç (türk kahvesi fincanı)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 150 gr tereyağ ( ben teremyağ kullandım)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • tuz, karabiber, bolca nane
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Bu çorba öyle olmalı ki, acıyı sevenler için şöyle acı acı, (içine isteyen limon da sıkabilir tabii ki) bu soğuk havada, burnunuzu çeke çeke kaşık kaşık içmelisiniz. Gerçekten şifa niyetine.

Dışarısı o kadar soğuk ki, tam bu havanın çorbası.Son derece faydalı ve doyumluk.Akşama yapıp içmek isteyenler için tarif geliyor.Ezogelin Çorbası

Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır

Ayıklayıp yıkadığınız, mercimek, bulgur ve pirinci üzerine iki üç parmak geçecek şekilde su ve tuz koyup kaynamaya bırakın.Hepsi yumuşayıp birbirine karıştığında, çorbanın kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Ben çok sulu sevmediğimden kıvamlı ve yoğun bir şekilde yapıyorum.

Bir tencerede minik minik doğradığınız soğan ve sarımsağı, yağda biraz öldürün.İçerisine salça, toz biber ilave edip, karabiber ve bolca nane ekleyin.Hazırladığınız bu meyaneyi çorbanızın üzerine dökün.

Bazı arkadaşlar soğan ile beraber un da kavurup koyuyor ancak ben zaten yoğun kıvamlı yaptığımdan  una gerek duymuyorum.

Çorbanın fotoğrafları üzerine vuran güneş ışığı da nedir bu havada diye merak edenlere o benim içimden yansıyan ışık.

Allah bu mübarek Cuma gününü ve Mevlid Kandilimizi hayırlara vesile eylesin.Herkesin ışığı bereketle yansın her daim.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

Benzer yazı bulunmamaktadır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir