Kara Lahana Yemeği

Bugün Karadenizliyim efendim.Hani akşam bir şey yokken sabah kalkıp bir fikirle ortaya çıkınca rüyanda mı gördün derler ya, o hesap işte.Rüyamda görmedim ama, markette gördüm.Taptaze, mis gibi kara lahanaları.İşte tam o anda iç sesim al hemen bir demet dedi kulağıma, bende alışveriş sepetine bir demet kara lahanayı koyuverdim.Tamamen içgüdüsel olarak.

Kara Lahana Yemeği

Karadeniz’le ilgili çok güzel hayallerim var zaten.Adım adım, il il gezmeyi en çok istediğim 7 bölgeden ilk sırada Karadeniz, ikinci sırada Güneydoğu Anadolu geliyor.Şöyle kıyı şeridi boyunca, Samsun, Sinop, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun ta ki Artvin’e kadar.Çamlı Hemşin ve Macahel Efeler Köyü rüyalarıma giriyor desem yalan söylemiş olmam.Oranın doğasını, tarihini, yemeklerini, insanlarını yakından görmek tanımak istiyorum.

Daha dün evde konusu geçince dedim ki babangama Allah şu Karadeniz’e ne çok şey vermiş.Havası, doğası, bitki örtüsü, denizi, çayı, fındığı, balığı, mısırı, mizah duygusu tavan yapmış insanlarıyla, ne çok zenginliğe sahip.

Hayatımda bir kez yemiş olmakla beraber hiç pişirmediğim kara lahana ile o anda tek yürek olduk.O bir demet kara lahana demeti buzdolabımda üç gün misafir oldu.O süre zarfında Karadenizli olan olmayan herkese sordum, nasıl pişirmeliyim diye.

Bir kez yediğimi söylemiştim.Yıllar önce Giresunlu bir arkadaşımın annesi yapmıştı.Soğuk ve yorucu bir günün ardından yediğim bu yemeğin tadı damağımda kalmıştı.Hatırladığım kadarıyla içinde mısır ve barbunya vardı.Yaptığım tüm araştırmalar ve sorduğum kişiler farklı farklı tarifler verdi.

Kimi kara lahanayı önce doğrayıp haşladığını, kimi haşlamadan doğranmış lahanayı, pişirmeden önce tuzla ovduğunu söyledi.En son verdiğim karar bir miktar haşlamak oldu.Bu kez böyle tecrübe edecektim.

Bu arada kara lahana dolmasını çok yediğimi de söylemeliyim.Yumuşacık mis gibi dolmanın tadını biliyordum, yabancı olduğum yemeğiydi.Dolmasını da ben hiç yapmadım ama evlendiğimde ilk oturduğum apartmanda ki komşum –hani şu fasulye turşusu kavurmasına aşık olduğum- Gülsev Abla yapardı biz de yerdik.

Malzemeler

  • 1 demet kara lahana
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış barbunya
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 150 gr margarin (yarısını tereyağ koyabilirsiniz)
  • 1,5 yemek kaşığı mısır unu
  • tuz,karabiber
  • su
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Kara lahananın sayısız faydaları olduğunu okudum isteyen internetten bakabilir.Kabızlığı gidermeden, anne sütünü artırıcı özelliğe kadar pek çok faydası varmış.Ancak burada asıl belirtmek istediğim şey, google amca der ki,

 ''Kara lahana, tüm turpgiller gibi vücudun iyot emilimini azalttığı için haftada 2–3 defadan fazla tüketilmemesi önerilir. Yoksa ‘Dayanamıyorum’, ‘Çok seviyorum’ diyorsanız mutlaka iyotlu tuz kullanmaya özen gösterin.''

Kıssadan hisse guatr hastalarının ölçülü tüketmesi gereken bir sebzeymiş aynı zamanda.

Kara Lahana Yemeği

Bu bilgiden sonra geçelim tarife.

İlk olarak kara lahanayı iyice yıkayın ve minik minik doğrayın.Bir tencerenin içerisinde bir miktar haşlayıp,lahanayı bir kevgir yardımıyla alıp soğuk su dolu bir kaba koyun.Diğer tarafta,yemeklik minik minik doğradığınız soğanları,yağı da ekleyerek bir miktar öldürün.Daha sonra içerisine salçayı ve kırmızı toz biberi ilave edip biraz kavurun.Haşlanmış barbunya ve mısır da tencereye ilave edin.Süzdüğünüz kara lahanaları da tencereye koyduktan sonra üzerine bir miktar sıcak su ekleyin.Suyu fazla koymayın,unutmayın bu çorba değil :) Su yetersiz gelirse tekrar sıcak su ekleyebilirsiniz.Tuzu ve karabiberi de bu aşamada koyabilirsiniz.Yemekte ki bütün malzemeler biraz bütünleştiğinde,çok az su ile boza kıvamına getirdiğiniz mısır ununu yemeği karıştırarak,tencereye ekleyip, bir süre daha pişirin.

Yemeği sıcak olarak ve eğer seviyorsanız üzerine acı pul biber dökerek afiyetle yiyin.

Ben işi bir tık daha ileriye taşıyarak bir de mısır ekmeği aldım.Madem bugün Karadenizli olduk hakkını verelim ve kara lahanayı mısır ekmeği ve yoğurtla tüketelim diyerek.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

Benzer yazı bulunmamaktadır.

Yorumlar

  1. filiz çatalkaya 31 Ocak 2014 at 10:20 Reply

    Ellerine sağlık canım…Harika gözüküyor..Afiyet bal olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir