Etli Pazı Dolma

Herkesi yakalayan şu dönemin hastalığı sanırım beni de yakaladı.Çok direndim ama, eteğimin ucundan tuttu.Eteğimi silkelemeye devam ediyorum ısrarla düşsün diye. Allah’ın izniyle geçecek inşallah. Etli Pazı DolmaEfendim, dolmanın her çeşidini çok severim.Lahana, yaprak, biber, etli, zeytinyağlı her şekilde.Emeğe saygı duyarım.En çok emek verilip, en kısa sürede acımasızca tüketilen yemeklerin başında bana göre dolma ve mantı gelir.Düşünsenize tek tek yapıp, çabucak tüketilen en lezzetli yemek değil midir size göre de?

Pazı dolmasına gelirsek,onun o yumuşacık, lokum gibi tadı, iş yerinde öğlen yemeğinde çıktığında bile hiç kaçırmadığım yemeklerdendi.Zahmetli mi derseniz; aslında hem evet hem hayır.Evet çünkü tek tek sarıyorsunuz, değil bunu tv karşısında ya da sevdiğiniz bir müzik eşliğinde bağıra bağıra şarkı söyleyerek yapıyorsanız terapi şeklinde gerçekleşiyor.

Malzemeler

  • 1 demet pazı
  • 300 gr orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 2-3 parça kuzu kemiği
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ ( istenmezse kullanılmayabilir)
  • 1/2 demet maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 100 gr margarin
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

İlk olarak pazıyı eğer dolma yapma amacıyla alıyorsanız, biraz büyük yapraklı olanları tercih edin.Saplarını kesin ancak sakın atmayın.Onları da ayrıca minik parçalar halinde doğrayarak,soğan ile beraber kavurup yoğurtla tüketebileceğiniz gibi, üzerine yumurta kırarak da tüketebilirsiniz.Etli Pazı Dolma Nerede kalmıştık? Evet önce dolma içini hazırlayın.Soğanı rendeleyin, içerisine kıymayı, ayıklayıp yıkadığınız pirinci,yarım demet ince ince doğranmış maydanozu,bir kaşık domates salçasını,tuzu,karabiberi ve 100 gr margarini koyun.Üzerine bir su bardağı kadar kaynar su ilave edip, iyice karıştırın.Dolma içiniz hazır. Sıra geldi pazıyı hazırlamaya. Pazının saplarını kesin ve kaynamakta olan suyun içine batırıp,bir dakika kadar tutup bir kevgire alın.Kevgirde ki pazı yapraklarını soğuk sudan geçirin.Çok fazla kaynar suda tutarsanız, pazılar çok yumuşayacağından erir ve saramazsınız.Pazı yapraklarının yukarıda fotoğrafta gördüğünüz şekilde orta damarlarını keserek çıkarın.Dolma içinizden yeter miktarda koyup, sigara böreği sarar gibi sarın.Pişireceğiniz tencerenin zeminine bir iki parça pazı yaprağı serip, dolmaları birbirlerine omuz verecek şekilde düzgünce dizin.Etli Pazı DolmaTüm sarma işlemi bittikten sonra, dolmaların tam ortasına bir iki parça kuzu kemiği koyun.Ben buzluğumda çorba ya da bu tür yemeklerde kullanmak üzere daima kemik bulundururum.Bu dolmanızın çok daha lezzetli olmasına ciddi katkı sağlayacak bir işlem.

Başka bir yerde bir yemek kaşığı biber salçasını bir su bardağı suda ezip eritin içerisine, bir yemek kaşığı sumak ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyin.Bu aşamada isterseniz sıvı yağ eklemeyebilirsiniz.Bu sosu da dolmaların üzerine gezdirin.Kısık ateşte pişirin.

Yoğurt almayı ve dolmayı yoğurt eşliğinde yemeyi asla ihmal etmeyin.Emin olun ezber bozan bir lezzet şöleni yaşayacaksınız.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. filiz erkan 10 Ocak 2014 at 17:41 Reply

    mis gibi kokusunu buralarda bile duydum desem:))) nefis görünüyor, sizin ellerinizden güzel olmazmı hiç… elleriniz dert görmesin…sevgiyle…

  2. mazes 10 Ocak 2014 at 19:12 Reply

    yaaaa,kış geldi…geçen hafta bademcik vardı,ilaç kullandım,tam geçti,geçecek derken bir öksürük….herkese geçmiş olsun …..ve sarmanın her türlüsünü severim ben de,ellerine sağılık…..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir