Bilirmisiniz her evin bir kokusu vardır.Her insanın kendine has bir kokusu olduğu gibi.Aynı parfüm, herkes de bir farklı kokar o yüzden.Yaşanmışlığın mı ,geleneklerin ve genlerin kokusu mu bilinmez.Küçüklüğümden beri özel bir dikkat göstermeden bunu hep fark etmişimdir..Çocukken de apartmana girdiğimde aldığım kokudan hangi dairenin kapısı açılıp kapanmış anlardım.Hala oturduğum apartman da bunu fark etmeye devam ediyorum.
Aynı ortamda yaşayan insanlar o kokunun bir parçası olduğundan o kokuyu anlayamazlar.Tıpkı sürekli kullandığınız parfümü başkalarının fark edip ,sizin fark etmeyişiniz gibi.Bunda insanların hangi yörenin insanı olduğunun ve geldiği ,yaşadığı toprakların kültürünün de büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.Çünkü yaşadığınız ve yaşattığınız kültür içinize,beyninize sindiği gibi kokusu ile bedeninize de siniyor doğal olarak.
Bakın bundan sonra dikkat edin,Karadenizli bir komşunuz ile Egeli bir komşunuzun ya da arkadaşınızın evleri farklı bir kokuya sahiptir.Bunda yemek kültürünün de etkisi büyüktür kuşkusuz.Yemek kültürü olarak baş gösteren farklılık,kullanılan malzeme,yağlar,pişirme teknikleri ile kendi kokusunu yaratır.
İşte bunun için yöresel olan her şeyi çok seviyorum.Her yörenin tarihi, kültürü,yemekleri,insanlarının hayata bakışı,hikayeleri çok ilgimi çekiyor.Çünkü hepsi farklı bir dünya ve kahramanlarının kendine has, hikayeleri ve davranış biçimleri var.
Malzemeler
- 1 su bardağı pekmez
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- ceviz
- Zorluk: kolay
Yapılışı
Yöresel yemekleri yapmayı da,yemeyi de çok seviyorum..Zaten benim için olay burada ,tam da bu noktada başlıyor.Anlatmak istediğim tam da bu. Harireyi bir kaç gün önce yaptım.Ev halkına tadı önce biraz değişik gelse de sonra baktım birer birer eksildi tabaklar.Aslında çok eskilerde yapılan peltenin bir değişik versiyonu gibi.Ben sevdim .Hafif ve serin bir tatlı.Evde pekmeziniz varsa deneyin derim.Bu tarifi yazmak için masa başına oturduğumda da gördüm ki, Mardin'e özgü olan bu tatlının bu sene Ekim Ayında 2.kere Mardin'de ,Mardin Kültür ve Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından Harire Günü düzenlenmiş.Düzenlenen bu günde Harirenin yapılışı anlatılmış ve yapılmış.
Mardin de ince kabuklu ve sulu üzümlerden çıkarılan şıra ile yapılan Harire eminim orada çok daha ayrı bir lezzettedir.Ben evde elimin altında ki pekmezle yaptım.Denemek isterseniz;
Tarçın hariç bütün malzemeyi bir tencereye koyup iyice karıştırın.Unu topaklanmadan pişecek şekilde iyice eritin.Daha sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Muhallebi kıvamına geldiğinde tarçını ilave edip,kaselere boşaltın.Soğuduktan sonra üzerlerine bolca ceviz koyun.Soğuk olarak son derece hafif ve içindeki pekmezden dolayı besleyici bir tatlı.
Bu arada bugünün çok ama çok özel ve değerli bir gün olması nedeniyle içim daha bir coşkulu.Küçükken insan bunu çok idrak edemese de ,yıllar geçtikçe daha iyi anlıyor.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı,Cumhuriyetimiz,90. yaşını kutluyor.Bir insanın sahip olduğu en büyük değerdir özgürlüğü.Bunu bize sağlayan,MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E ve tüm silah arkadaşlarına sonsuz teşekkürler.
Sevgiyle....
Etiketler: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, harire, harire nasıl yapılır, harire nedir, harire tarifi, kokular, mardin harire günleri, Mardin tatlısı, pekmez tatlısı, pekmezden ne yapılır, pekmezli muhallebi, pekmezli tatlı, şıra
Bu tatlıyı bende çok seviyorum ama senin yazınla hala yayınlamadığımı fark ettim pekmezle yapılan tüm tatlılar gibi bu da çok güzel birde ceviz varsa nefis… Ellerine sağlık sevgiler..