Yassı / Taş Kadayıf

Hani genelde hep yufkacılarda görürüz,bir paket içinde küçük pideler halinde üzerine bir kaç tane çörek otu konmuş olarak,yassı kadayıf ya da diğer adıyla taş kadayıfı.Çocukluğumdan beri o resim vardır hafızamda.Belki çoğu kişi de görmüş olmasına rağmen ne olduğunu bilmez.Neden bilmez diyorum çünkü etrafımda yaptığım küçük bir anket sonucu bu kanıya vardım.Taş Kadayıf

Görmüş ama ne olduğunu ya da nasıl yapıldığını bilmiyor.Olabilir,herkes herşeyi bilecek diye bir kural yok.Ama ben çevremde ki bir kaç kişinin dahi olsa ,bu kadayıfı tanımasına vesile olduğumu düşünüyorum.Eskilerden gelen bir lezzet,bir kültür.Binbir Gece Masallarında adı geçen bir tatlı.Aslında bir çeşit pankek,krep karışımı bir şey.Olayın başlama noktası ona çok yakın.

Yaptığım araştırmaya göre taş kadayıf,arap kadayıfı,yassı kadayıf ve taş ekmeği gibi adlarla biliniyor.Yöreye göre ,içine ceviz,lor,kaymak.meyve ya da ağız konularak yapılabiliyor.Ağız ne derseniz , ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütünün kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lora verilen ad.Bazı yerlerde şerbetin içine gülsuyu ilave ediliyor.Hatta çok eskilerde şekerin olmadığı zamanlarda pekmezle tatlandırıldığını da söyleyebilirim.

Gerçekten bizim yemek kültürümüz o kadar geniş ve o kadar eskiye dayanıyor ki,herşeyi öğrenmek araştırmak ve denemek için bir değil birkaç kez bu dünyaya gelmek gerekiyor belki de.

Eğer denemek isterseniz hazırını satın alıp da yapabilirsiniz.Ancak tam bir deneyim olması açısından hamurunu da kendinizin hazırlamasını öneririm.

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşğı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • bir fiske tuz
  • içine koymak için irice dövülmüş ceviz
  • kızartmak için sıvıyağ ve bir adet çırpılmış yumurta
  • şerbeti için
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • arzuya göre şerbetin içine bir kaç damla gülsuyu damlatabilirsiniz,ya da biraz koku vermesi açısından bir çubuk tarçın koyabilirsiniz.Ben koymadım,tercih sizin.
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Ben bu yassı kadayıfları yaparken büyük bir keyif aldım doğrusu.Tavada pişerlerken göz göz olan hamuru seyretmek bile, bence bu tatlıyı yapmak için yeterli bir sebep olabilir.Taş Kadayıf

Yapımı da aslında gözünüzü korkutmasın son derece kolay.Hamur için bütün malzemeleri bir kaba koyup iyice karıştırın.Karıştırırken,hem mayanın erimesini sağlayın ,hem de unun topaklanmasını önleyin.Yanmaz bir tavayı ateşe koyup biraz ısıtın.Bir yemek kaşığı yardımıyla hamurunuzdan küçük yuvarlaklar halinde tavanıza dökün.Kaşıkla şekil vererek düzleyin.Ben yemek kaşığı ölçüsünde çok büyük olmayacak şekilde yaptım ve bu ölçüyle 23 adet yassı kadayıf elde ettim.Siz isterseniz daha az ya da daha fazla yapabilirsiniz.

Hamurlar göz göz olup piştiğinde tavadan kolayca ayrılıyor zaten.Sadece bir taraflarını pişirdiğiniz küçük hamurları bir kenara alıp soğumasını sağlayın.Bütün hamurlar için aynı işlemi tekrarlayın.

Bu arada şerbetinizi de kaynatın ki soğumaya başlasın.Çünkü tatlılar kızardıktan sonra sıcak tatlı,soğuk şerbet yapacağız.

Tek tarafını pişirdiğiniz bu küçük hamurlarınızın pişmemiş yüzlerinin içine bolca ceviz koyup,elinizle birbirine bitiştirin,tıpkı bir poğaça gibi.Bundan sonra ki işlem bu kadayıfları eğer isterseniz çırpılmış bir yumurtaya bulayarak altın sarısı renk alana dek kızartmak.İsterseniz diyorum çünkü yumurtasız da kızartabilirsiniz.Ama benim önerim yumurtaya bulamanız yönünde.

Kızaran kadayıfları sıcakken soğuk şerbetin içine atın.Tatlınız hazır.İsteğiniz doğrultusunda süsleyerek,servis edebilirsiniz.Bazen bazı şeyleri bende hazır kullanıyorum fakat bir tarifi baştan sona herşeyiyle yapmak aslında çok daha keyifli oluyor.

Bugünkü menümüzde Ramazan ayının bir klasiği , haşlama var .Buyrun o zaman

Haşlama

Patlıcan Borani

Kabak Kalye

Yassı /Taş Kadayıf

Masanız da ruhunuz da bereketli olsun.

Sevgiyle..

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. Yağmur İpar 23 Temmuz 2013 at 23:59 Reply

    Ablacım eline sağlık. Bende yapmak istiyorum ama yaş maya ile tarif biliyorum. Seninki gibi de denemek lazım. Sevgiler. 🙂

    • Güler Konur 24 Temmuz 2013 at 00:12 Reply

      Bence bunu da dene çok güzel oldu gerçekten

  2. mine cesurlar 27 Temmuz 2013 at 17:00 Reply

    Denedim ve şu an yiyorum o kadar hafif ve güzel olmuş ki biri bana dur desin:)

    • Güler Konur 27 Temmuz 2013 at 23:37 Reply

      afiyet şeker olsun ellerine sağlık Minecim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir