Beşçeşmeler

Bu yazı ,içinde iki önemli konu barındırması açısından uzun bir post olmayı hakediyor .Sizleri sıkmamak için iki parça halinde yazmaya karar verdim.

Yıllarca geçip gittiğimiz,yürüdüğümüz yollarda nice güzellikleri,hep es geçeriz.Önemsemediğimizden değil de,bakmadığımızdandır aslında.Daha önce bir postumda bakmak ve görmek arasında ki farkı yazmıştım.BeşçeşmelerNedense bir yere giderken,bir rota çizerken en kısa,en bilindik yolları tercih ederiz.Nedense diyorum ama, mantıklı olanda bu zaten.Ana yollar,herkesin bildiği,yürüdüğü ana yollar.Oysa ki güzellikler,ara yollardadır.Gerçeklerin ayrıntıda gizli olduğu gibi.

Oralarda yaşanmışlıklar vardır,kuytuda kalmış evler,hayatlar,insanlar,eskinin kokusu vardır havaya sinmiş.Bir deneyin görün,her yerini bilirim dediğiniz yerlerde,aralarda kalmış,ne çok bilmediğiniz yer olduğunu göreceksiniz.Bu postun konusu da böyle bir şey.Beşçeşmeler.Maltepe Yalı Mahallesinde, önünden gelip geçtiğimiz,belki de hiç farketmediğimiz bir değer.

Beşçeşmeler deniyor çünkü beş çeşmeden oluşan,iki cepheli bir tarihi çeşme.Maltepe Belediyesi aslına uygun restore ettirmiş,ama suyu olmayan,kuru bir çeşme.Restaurantların,kafelerin köşesinde kalmış.Belki de önünde ki kafede,onlarca kez oturup,çay kahve içtiğimiz,sırtımızı tarihe,yüzümüzü ana yola döndüğümüzden,hiç farketmediğimiz bir tarih.

Hani hatırlarsınız,Mahallenin Muhtarları dizisi vardı bir zamanlar.Bir mahalle kültürü, komşuluk,dostluk anlatan.Oynatıldığı yıllarda,hepimizi ekrana kilitleyen,konu olarak  çok basit,fakat karakterleri hep bizden,içimizden.Neden bu kadar çok izleniyordu acaba diye düşününce,diyorum ki,o dizideki her bir karakter bizdik.Bizden birşeyler anlatıyordu.O zamanlar,şimdiki gibi siteler,çok katlı binaların olmadığı zamanlardı.

O zamanlar,elimiz yüzümüz kir pas içinde kalana kadar,havanın kararmasına ve onlarca kez annemizin eve çağırmasına aldırmadan,biraz daha diye yalvarıp,oyun için,azarlanmayı göze alıp,annemize rağmen  çaldığımız saatler.Çocukluğumuzu,çocuk gibi yaşadığımız yıllar.O zamanlar bu dizi sayesinde ünlü olan,Mahallenin Muhtarları Kahvesi diye bilinen kahvenin tam karşısında,öyle durur Beşçeşmeler.

Rivayet odur ki,Cenevizlilere dayanır geçmişi.1728 yılında yapılan çeşmeye,Feyzullah Efendi Çeşmesi de denir.Kazasker Feyzullah Efendi,Maltepe’de yaptırdığı,çeşme,hamam,ve cami ile bu bölgenin bayındırlık alanında gelişip,bir kimlik kazanmasına çok önemli katkısı olan bir zattır.

Dedim ya,rivayete göre çeşmenin yapımı sırasında,parası tükenen,Feyzullah Efendi,saraydan Anadolu’ya altın gönderildiğini öğrendiğinde,Maltepe’de,postanın yolunu kesip,çeşmeyi bitirmesi için gerekli olan miktarda altına el koyar.Durumu öğrenen,dönemin padişahı, III.Ahmet,çok kızar ve tebdil-i kıyafet ile işçi kılığında,çeşmeyi görmeye gider.Çeşmenin yapımında çalışmak üzere Feyzullah Efendi’den,iş ister.Feyzullah Efendi,bizzat yapımında çalıştığı,çeşme inşaatında,III.Ahmet’e öğleden sonra gelmesini söyler.Padişah hemen işe başlamak konusunda ısrar edince,eğer şimdi işe başlarsan,yevmiyeni nasıl alacaksın diye sorar.”Tam gün versem benim sana hakkım geçer,yarım gün versem senin bana hakkın geçer” der.

Bu sözler üzerine III.Ahmet,Feyzullah Efendi’nin,adaletine ve hayırlı bir iş için çalıştığına kanaat getirip,kendisine bir kese altın hediye eder.Böylece Feyzullah Efendi,toprak künkler döşeterek,Kayışdağı suyunu,bu çeşmelerden akıtarak,Maltepe halkının içme suyunu karşılamış olur.

Şimdilerde,böyle bir hakkaniyet ve adalet duygusunu bulmak oldukça güç fakat en azından bu duyguları anımstan,yaşatan çok değerli yapılarımız var.

Ama fotoğraftada gördüğünüz üzere,çeşmenin üzerinde,yağlıboya ile kendi izini ,insan eli görünümünde,bırakan,bunca yıllık bir tarihe,değere,bunu layık gören,varlığın (insan demeye ağzım gitmiyor)bunu anlamasını beklemek hayal olurdu.Ne mutlu ona ki, bu izi her gördüğümüzde,ona iyi dileklerimizi gönderiyor olacağız.

Devamı diğer postta olacak.Sevgiyle ve umutla kalın.

İyi ve bereketli haftalar olsun……….

Etiketler: , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. EN GÜZEL ANADOLU YEMEKLERİ 21 Nisan 2013 at 18:25 Reply

    ELLERİNE SAĞLIK GÜZEL BİLGİLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir