Kremalı Fırın Sütlaç

Geldi gidiyor Ramazan. Nurlar içinde yatsın anacığım Ramazan biterken ağlardı, bitiyor gidiyor diye. Çok şükür bu sene de sağlık ve huzurla orucumuzu tutmayı kısmet etti Allahım.Ramazan şükür ayı da inşallah bizden razı olur. Kremalı Fırın Sütlaç Bu tarifi yazmak için masa başına oturduğumda tv’de Seksenler dizisi denk geldi.Eski bölümleri sanırım. Bu bölüm konusu Ramazan ayı.Daldım gittim.Hani hep derler ya eski Ramazanlar diye aynı o tat vardı dizide. Bizim çocukluğumuzda, sahurda komşular birbirlerini uyanmış mı diye yoklarlardı.Hatta hatırlıyorum, apartmanda bitişik komşu Sevim Teyze ile annem birbirlerinin ya camını tıklatır ya da ziline basardı.

Sahur için yapılan börek, pişi alışverişi yapılırdı.Ramazan ayına girildiğinde apartman sakinleri birbirlerine kısa ziyaretler yapar Ramazanınız hayırlı olsun derdi birbirine.

Pide almaya giderken sipariş etmese bile fazladan bir pide alınır, o kuyruğa giremeyecek yaşlı apartman sakinine iftar öncesi yetiştirilirdi.Biz bunları yaşadık hep.

Sahur için uyandırıldığımızda evde duyduğumuz tek ses ya radyodan ya da tv’den yükselen Kur’an sesiydi.Oruç tutmasak bile o sahura mutlaka kalkardık, sahura özel yapılan böreklerden, kızartılan hamurlardan peynirle yiyip, o mis gibi hoşaf veya kompostolardan içmek için.Ne güzel günlerdi.

Teravih Namazı için sözleşilir apartman kapısında kadınlar erkekler birlikte camiye gidilirdi.Camii dönüşü tekrar çaylar demlenir afiyetle içilirdi. Babam iftar öncesi biraz sinirli olurdu.Oruç değildi onu sinirli yapan, sigaraydı.Annem tembih ederdi, orucu açana kadar ilişmeyin diye. 🙂

Şimdi babamda oruç tutamıyor, annem de rahmetli oldu.O canım günlerde mazi.İşte bu akşam da böyle hafif hüzün buğusu ile geçti.

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 1,5 aida çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket krema
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Neyse, daha önce ki sütlaç tarifimde sütlü tatlının babası demiştim sütlaç için.Her derde deva, herkesin sevdiği, her damağa uyan şifa niyetine :)

Kremalı denediniz mi bilmiyorum.Denemediyseniz mutlaka deneyin bence.

Kremalı Fırın SütlaçPirinci yıkayıp tencereye koyun üzerine bir parmak çıkacak kadar da su.Pirinç suyu tamamen çekene kadar kaynatın.Üzerine sütü ekleyin.Şekeri de bu aşamada koyabilirsiniz.Şekerin ölçüsü aslında sizin damak tadınız.Azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Süt kaynayıp da pirinç ile özdeşleştiğinde, çok az suyla boza kıvamına getirdiğiniz nişastayı topak olmaması için karıştırarak tencereye ilave edin. Sütlacın koyulaşıp kıvama geldiği anda kremayı da karıştırarak tencereye ekleyebilirsiniz.Ateşten tencereye aldığınızda vanilayayı da ilave edin.

En son aşama sütlacı fırına dayanıklı kaplara pay etmek.Tencerede bir kepçe kadar sütlaç bırakın, beyazından ayırdığınız yumurta sarısını karıştırarak  tencerede ki bir kepçelik sütlaca karıştırın.Bir kaşık yardımıyla fırınlayacağınız sütlaçların üzerine eşit olarak koyun.

Fırının ızgara kısmını yakıp, sütlaçların üzerlerinin kaymak tutup, kızarması için başından ayrılmadan beklediniz mi olay tamam demektir.

Üzerlerini ister fındık, ceviz ile isterseniz toz fıstık ile süsleyin.Aslında süsü üzerinde de gerisi biraz şımarıklık, afiyet olsun.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir