Kıymalı,Pırasalı Tava Böreği

Öncelikle bugün güzel bir güne uyandık çok şükür.Nedeni, Fenerbahçe şampiyonluğunu ilan etti.Evde bir bayram havası yani.Ev halkı sarı lacivert renklere gönül verdiğinden dün evimiz trübün şeklindeydi.Bebe mühendis adayının arkadaşları, misafirimizdi.Yemekler yenildi, maç izlendi ve tabii şampiyonluk yürüyüşüne gidildi.Tüm Fenerbahçeli dostlarımı tebrik ediyorum.Kıymalı,Pırasalı Tava Böreği

Benim sevincim, ev halkının sevinciyle doğru orantılı olduğundan, onlar seviniyorsa ben onlardan daha fazla seviniyorum. 🙂

Evet yazım böyle başlayacaktı, şampiyonluk ilanı ertesi.Ancak medyadan takip ettiğim kadar o kadar çirkin olaylar meydana geldi ki çok üzüldüm.Neden dedim medeni bir şekilde sevinemiyoruz.Neden bizimle aynı düşünmeyenlere, farklı düşüncelere, görüşlere, söylemlere bu kadar öfke ile yaklaşıyoruz.Karşılıklı saygı duymak, hoşgörülü olmak, tatlı tatlı gülümseyerek konuşmak bu kadar mı zor? Neticede bu bir müsabaka ve kazananı varsa doğal olarak bir kaybedeni de olacak.Zaten işin güzelliği burada değil mi? Ben her iki takımın gerçek taraftarlarının birbirlerine bu şekilde şiddetle yaklaşacağına inanmıyorum.Birinin olmadığı bir platformda diğerinin olamayacağını düşünerek diyorum ki, lütfen sevinçlerimizi sevinç olarak içinde şiddet olmadan yaşayalım.Saygı her zaman ön planda olsun.Saygı olsun ki medeniyet olsun, kardeşlik olsun.

Böreğimize gelirsek, geçenlerde instagram hesabımda paylaşmıştım.Pırasanın böreğe çok yakıştığını düşünüyorum.Bitti bitiyor, son demlerini yakalayıp son bir ağzımızda bu tadı hissedelim istedim.Tava böreği zaten her zaman bir kurtarıcıdır.Ramazan ayında sahur için sıkça yaparım.Kolayca, eziyetsiz ocak üzerinde cızır cızır pişer.Aniden gelen misafirler için de, masayı dolduran bir börektir benim için.

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 5 adet pırasa
  • 300 gr kıyma
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • tuz, karabiber, toz kırmızı biber
  • Börek sosu için
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay baradağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

 Eğer evde yufkanız varsa, bu son derece pratik böreği hemen deneyebilirsiniz.Sabah kahvaltınıza ya da akşamüstü çayınızın yanına eşsiz bir lezzet olacaktır.Kıymalı,Pırasalı Tava Böreği

Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın.Bir tavada, yarım çay bardağı sıvı yağda bir miktar yumuşayıncaya kadar kavurup öldürün.İçerisine kıymayı ilave edin.Kavurmaya devam edin.Kıyma suyunu bırakıp çektiğinde ocağı söndürüp, tuz ve baharatları ilave edin.Ben karabiber ve toz kırmızı biber koydum.Siz isterseniz başka baharatlar da koyabilirsiniz.

Benim böreği yaptığım tavaya 4 yufka iyi geliyor.Siz börek harcınızı ve yufkanızı pişireceğiniz tavaya göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Tavanın zeminini bir fırça yardımıyla yağladıktan sonra bir adet yufkayı tavaya serin.İkinci yufkayı bir kaç parçayaya bölerek aralarını bir kasede karıştırdığınız börek sosu ile ıslatarak, tavaya yerleştirin.Pırasalı kıymalı börek harcınızı bu yufkaların üzerine düzgünce yerleştirin.Geri kalan diğer iki yufkayı da yine aralarını börek sosu ile ıslatarak, harcın üzerini örtecek şekilde tavaya yerleştirip, kalan sosu en üste dökün.

Bu şekilde böreği bir süre dinlendirirseniz, sosu tam olarak çekeceğinden daha lezzettli olacaktır.Ocak üzerinde yavaş yavaş pişirin.Altı piştiğinde büyük bir maharetle böreği ters çevirin.Ben bunu tavanın boyutunda bir düz tabak yardımıyla yapıyorum.İşin en zor ve eğlenceli kısmı bu zaten :)

Diğer tarafı da piştikten sonra demlediğiniz güzel bir çay ile afiyetle yiyin.

Herkese mutlu ve bereketli haftalar.

Sevgiyle....

Etiketler: , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

  • Tava Böreği Tava Böreği
  • Yorumlar

    1. ihlamurcum 30 Nisan 2014 at 18:23 Reply

      Hiç denemediğim bir lezzet, pırasalı böreği çok severim.Ama kıymalı pırasalı da ilk fırsatta yapıp,afiyetle yiyeceğim.
      Bu arada FB yi kutluyorum, her ne kadar GS’li olsamda.Spor da her zaman centilmen olmalı.
      Sevgilerle.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir