Bazlama

Cumartesi günü bu saatte siteye yazı yazmak belki de akıllı işi değil ama bu site bende bir sorumluluk yarattığından bunu yazmak istedim.Yaptığım ,gördüğüm yediğim her güzel şeyi sizlerle hemen paylaşmazsam içim rahat etmiyor.Kimine göre delilik,kimine göre takdire şayan bir davranış.BazlamaHer neyse bunu yapmaktan keyif alıyorum. Twitter ya da instagramdan beni takip edenler bugün gördüler ki ben bir başıma Özgürlük Parkında dolaştım. Fua Cafe de çayımı kahvemi içtim,yeşili,ağacı seyrettim.İnsanları gözlemledim.Uzun uzun yürüdüm.Yürümek insanın stresini azaltıp rahatlatıyor emin olun.Stresli olduğumdan değildi bugünkü yürüyüşüm çok şükür ama öyle olduğunda da iyi geldiğini bizzat deneyimlediğim için yazıyorum.

Oldum bittim severim tek başıma bir yerlere gitmeyi,oturmayı düşünmeyi.Hani öyle illa ki yanımda birisi olsun demem.Severim kendimle gezmeyi.Her aklıma geldiğinde kafama uyan birilerini nereden bulacağım,bulamadım diye evde de vakit geçirmeyeceğime göre bugünkü gezme arkadaşım yine kendimdi.

İnsan kendine yetebilmeli,sevebilmeli kendini,dinlemeli içinden geçenleri bazen.Sabah erkenden kalkmışım,babangam işte,bebem uyuyor,Ankaralım Ankara’da eee , at o zaman kendini dışarılara.Nereye gittiğinin ne önemi var ki ? Gittiğinde ,götürdüğünde ,ağırladığın da kendin olduktan sonra.

Taş yığınlarının arasından sıyrılıp,yeşile nerede sarılırım diye düşününce ilk aklıma gelen yer oldu Özgürlük Parkı.Şehrin tam da içinde ama sanki en dışında,bir de etrafında yükselen o koca binalar olmasa ,gökyüzüne baktığımda orada gözümü yormasa ama buna da şükür.

Hava güzel ,bahardan kalma,etraf cıvıl cıvıl.Yaşlısı genci dağılmış parkın dört yanına.Kimi çocuğunu kimi de kendi gönlünü eğliyor.Kimsenin kimseye zararı yok.Koca park ister otur,ister yürü,istersen al kitabını gazeteni oku,okuyacak bir şey yoksa çevrendeki insanları oku.

Ben de öyle yaptım,insanları izledim.Gelinler,damatlar fotoğraf çekimi için doldurmuşlardı parkı .Açık hava fotoğrafları son zamanlarda moda olduğundan üçer beşer gelmişler.Etraflarında bir sürü insan.Bilmezler ki bir rüya balonunun içindeler,o balondan bir adım sonrası hayatın gerçekleri.Hepsi güzel başlıyor zaten önemli olan devamını güzelliklerle getirebilmek.

Uçurtma uçuranlar,parkta koşan çocuklar,cafede doğum gününü kutlayanlar derken,zaman aktı gitti.Hep yemek düşünen ben ,benle güzel zaman geçirdi.Otururken de nereden aklıma düştüyse haydi dedim kendime bu kadar gezme yeter ,bir bazlama yap da evdekiler de bayram etsin bakalım Güler Hanım.

Malzemeler

  • 750 gr un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı ılık su
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Döndüm geldim evime.Ellerimi yıkar yıkamaz ilk iş attım kendimi mutfağa.Aklıma düştü bir kere yapmazsam aklımda kalır.Aklımda kalacağına midemde kalsın.Oldum bittim severim bazlamayı. Onda ki ekmek kokusunu,yumuşacık dokusunu her şeye yakıştırırım.BazlamaVerdiğim ölçülerle sanırım 12 adet küçük sandviç boyunda bazlamam oldu.Hani şu tombik dediklerinin biraz daha küçüğünden.İlk pişenlerden iki tanesini sıcak sıcak içini tereyağ ve beyaz peynirle doldurup yemek öncesi altlık olarak bebem ayak üstü götürüverdi zaten.

Bu postun sebebi de budur.Aklınıza düşüreyim ki yarın Pazar kahvaltınıza renk ve lezzet katsın.

Derin bir kaba mayayı ve tuzu koyup ,mayayı bir bardak ılık su ile eritin.Unu da ilave edip,suyu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğurun.Burada önemli olan hamuru çok iyi yoğurmak.Biraz ele yapışır,yumuşak bir hamur olacak kıvamı.İyice yoğurup,hamuru özdeşleştirince üzerini nemli bir bezle örtüp,yaklaşık bir kırk dakika mayalanmaya bırakın.Hamur iki katına çıktığında tekrar yoğurup içinde ki havayı boşaltın.Teflon bir tavada orta ateşte ki , bu çok önemli yavaş yavaş pişirin bazlamaları.Bu şekilde içleri çiğ kalmaz.

Tavada pişireceğiniz kadarı yani kaç adet sığdırabiliyorsanız,o kadar beze yapın.Ben bir mandalina boyutunda bezeler yaptım.Unlu bir zeminde hafifçe bastırarak hamuru yassılaştırın. Yağsız tavaya koyun.Bir tarafının pişmesini beklemeden ters yüz ederek pişirin.Her pişen bazlamayı bir örtüye sararak saklayın.Yer açıldıkça yeni bir beze yapıp tavaya koyun.Hepsi bu.

Boşuna yazmış olmayayım yarın sabah üşenmeyin.Yoğurun hamuru o mayalanırken ufaktan kahvaltıyı hazırlayın.Bazlamaları pişirmeye başladığınızda eve yayılan mayalı hamur kokusu günün anlam ve önemine uygun olacak merak etmeyin.

Sevgiyle....

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. melisaaa 18 Kasım 2013 at 07:16 Reply

    selamlar,
    sizin kullandığınız 1 paket yaş maya kaç gram acaba?

    • Güler Konur 18 Kasım 2013 at 07:28 Reply

      sanırım 42 gr unutmayın hamur biraz cıvık olacak 🙂

  2. melisaaa 18 Kasım 2013 at 19:01 Reply

    evet cıvı oldu epey 🙂 bir şeyi yanlış yapıyorum galiba ama anlamadım. en kısıkta da pişirdim ama galiba çok yassılaştırmamak gerek.

  3. pinar 29 Aralık 2013 at 07:49 Reply

    Merhaba, bazlamalar cok guzel gorunuyor. Bu resimleri gorunce gece 1 de karnim acikti, ve bazlamayi ne kadar ozledigimi fark ettim. Ben Miami de yasiyorum ve burda yas maya bulamiyorum. Acaba aktif kuru mayayla yapsam olur mu, ve kac yemek kasigi kuru maya koymam gerekir?

    Bu arada tesadufen tarifi cumartesi gecesi gordum yarinki pazar kahvaltim icin menemen dusunuyordum, bu bazlamalari da yapmak istiyorum Cevap yazarsaniz cok sevinirim.

    Ben de kucuklugumden beri yalniz olmayi, ve dusunmeyi cok severim. Istanbulda buyudum, sirf dusunmek ve kendimle kaliteli vakit gecirmek icin besiktas veya eminonunden vapura atlayip karsida yuruyup, insanlari izleyip geri dondugum cok olmustur. Hatta lisedeyken yalnoz sinemaya da giderdim, ama annem hala inanmiyor yalniz gittigime 🙂 Yalniz olnayi sevmeyen insanlar anlamiyor sanirim yalnizken cok daha huzur bulubabilecrgini. Bu arada ben de Kova burcuyum. Tarif icin tesekkurler….Sevgiler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir