Şeyh-ûl Mahşî

Geçen Ramazan ayında her güne bir menü vermiştim. Bu Ramazan her güne bir menüyü kendime zor oluşturur oldum.Sebep tembellik değil. Allah’a şükürler olsun ki bu bereket ayında Allah her şeyi bol bol veriyor ancak mideler küçüldüğü için mi, yoksa açlığa alıştığı için mi o kadar az yemek yeniyor ki, oyuncak gibi yemek yapar oldum.Şeyh-ûl MahşîBugün yapılan yemek, yarına kaldığında zaten az yenildiği için farklı bir şey yeme hevesinden, kalıyor ziyan olmasın diye elimi terbiye ettim ve neredeyse öğünlük yemek yapar oldum.

Uzun saatler boyunca aç kalmanın zorluğundan bahsederken, şükürler olsun ki hiç zorlanmadan tutuyoruz orucumuzu.Neredeyse yarısı da uçtu gitti zaten.Gerçi evin dışında olup da çalışırken oruç tutmak tabii ki çok daha zor.Evde zaman bir şekilde geçiyor.Biraz ev işi, biraz Lily, biraz kitap derken akşam oluveriyor.Bir de bu arada Lily sayesinde yeni bir sosyal çevre edindim.Akşam üzeri onu götürdüğüm parkta, pek çok evcil köpek sahibi ile sohbet, muhabbet derken zaman nasıl geçiyor anlamıyorum.

Siteyi de ihmal ediyorum diye biraz üzülüyorum ama şu aralar böyle işte.

Malzemeler

  • 4 adet kabak
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 100 gr tereyağ veya margarin
  • tuz, karabiber
  • 4-5 dal maydanoz
  • 2-3 diş sarımsak
  • biraz süzme yoğurt
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Yöresel yemeklere karşı büyük bir ilgim var.Elimden geldiği kadarıyla deneyip tatmayı çok seviyorum.Bir şekilde bu yemeklerin kaybolmaması, unutulmaması gerektiğine inanıyorum.

Şeyh-ûl Mahşî ya da daha kolay söylemiyle Şıhıl Mahşî, Halep- Kilis yemeği olarak biliniyormuş.Yemeğin Türkçe anlamı '' Dolmaların Şeyhi'' demek olup buna yürekten katılıyorum.Yumuşacık ve son derece lezzetli oldu.Bildiğimiz klasik kabak dolması ile hiç bir ilişkisi yok bunu baştan söyliyeyim.

Şeyh-ûl MahşîŞeyh-ûl Mahşî ya da Şıhıl Mahşî Nasıl Yapılır

Kabakları tırtıllı olarak soyup, içlerini kabağı zedelemeden oyun. Bu arada kabağın içinden çıkan içi de bence atmayın az da olsa biraz eklemelerle bir mücvere dönüştürün. :)

Hazırladığınız kabakları bol yağda sütlü kahve renge gelecek şekilde çevire çevire kızartın. Fakat kızartma aşamasında kabaklar yumuşadığı için çevirirken bölüp parçalamamaya dikkat edin.

Kızaran kabakları dikkatlice bir kağıt havlu üzerine koyun onlar orada soğurken, fazla yağlarını da bırakmış olsun.

Yayvan bir tencereye, soğanı olabildiğince minik doğrayarak, yağ ilavesi ile pembeleşene kadar kavurun.İçerisine kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.Doğradığınız biberleri de ekleyip onları da bir miktar kavurun.

İç harcınıza salçayı katıp iyice karıştırın, bu şekilde bir iki dakika daha kavurup, en son haşlanmış nohutları ekleyin.Bu aşamadan sonrası tuz, karabiber ve seviyorsanız ince kıyılmış maydanozu ilave etmek.

Hazırlamış olduğunuz iç harcı, kabakların içerisine sırayla doldurun.Bir tencereye kabaklar ağız ağıza gelecek şekilde yerleştirin.Çok az su ilavesiyle pişirin.Zaten kabaklar kızarmış, iç harç da pişmiş olduğundan çok pişirmeniz gerekmeyecek.

En son servis aşamasında dolmaları üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek servis edin.

Ben iftar öncesi hazırlayıp fotoğrafladığımdan, yoğurdu üzerine koymadım.Ama yerken bolca sarımsaklı yoğurtla afiyetle yedim.

Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık afiyetle tüketin, tekrar hayırlı Ramazanlar.Sofralarınız bereket ve huzur dolu olsun.

Sevgiyle....

Etiketler: , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir