Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Bugün birlikte zeytinyağlı dolma yapmaya, inceliklerini öğrenmeye ne dersiniz? Bilenlere lafım yok, sözüm bilmeyenlere.Yeni evliyken ilk yaptığım zeytinyağlı biber dolmasıyla o günlerde çok  gururlandığımı, daha önceleri yazmıştım.O dolma kendime güvenimi artırmıştı.Allah biliyor çok mutlu olmuştum.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp derler.Soracak, öğrenecek insanı olanlar dışında sormak için kimsesi olmayan ya da sormayı ayıp kabul edenler için uzun uzun yazacağım.Emin olun bu yazı sonunda nefis bir zeytinyağlı dolma yapabileceksiniz.Yeter ki gözünüzü korkutmayın.Okurken belki bazılarınız bıyık altından gülüyordur, ne kadar övündün diyordur.Övünmüyorum aynen geçmişte yaşadıklarımı düşünerek yazıyorum.Çünkü en korktuğum yemekti dolma sarmak.

Önce lezzetli, tadı yerinde bir zeytinyağlı dolma için önemli olan ayrıntıları sıralayayım.

1-Yaprağınız ince ve damarsız olmalı.Meşhur Tokat yaprağını emin olduğunuz bir yerden ya da pazardan bakıp görerek alabilirsiniz.Unutmayın ince ve damarsız olmalı.

2-Lezzetli dolmanın iki ana malzemesi ve kuralı vardır.Birincisi bol soğan kullanmak, ikincisi de yağı esirgememek.Soğan az olursa dolma yavan olur.Yağı az olursa da kuru olur.Bu iki durum hiç istemediğimiz şeylerdir.Bir şeyi yapıyorsak hakkını vererek yapmalı ki emeğimize değsin.

3-İlk kez yapıyorsanız, uygun olduğunuz, vaktinizin bol olduğu bir zamanı seçin.Ben genelde akşamları yemek sonrasını bu işe ayırırım.Dolma içini hazırlar, mutfak masama kurulur TV’yi ya da radyoyu açar, sakin sakin zevkle sararım.Deneyin çok keyifli oluyor.

4-Baharat ölçüsü vermeyeceğim çünkü damağa göre değişen bir durum bu.Mesela ben bol naneli severim, siz daha az nane tercih edebilirsiniz.Bu nedenle tuzunu baharatını tadarak kendi damak zevkinize göre ayarlamanızda fayda var.

5-Yapraklar salamura olacağından tuzlu olacaktır.Yaprakları yıkayıp kaynar suya da koyacağız ancak yine de tuzu tam çıkmayacağından, dolma içinin tuzunu fazla kaçırmayın ki birbirlerini dengeleyebilsin.

6- Dolma için çok eskilerin yaptığı gibi sakın kırık pirinç kullanmayın.Eğer kullanırsanız dolmanızın içi hamur gibi olur.Ben normal pilav için kullandığım lüx baldo ile yapıyorum.

7- En son olarak da dolmayı düz bir zeminde sararsanız işiniz daha kolay olacaktır.Ben kesme tahtası üzerine serdiğim yaprağa içini koyup en düzgün böyle sarıyorum ama siz kendi yönteminizi  bulabilirsiniz.Mesela rahmetli annem avucunun içine yaprağı koyup o şekilde sarardı.

Malzemeler

  • 500 gr yaprak
  • 7 adet orta boy kuru soğan
  • 3,5 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 su bardağı su
  • bir adet domates veya 1 tatlı kaşığı salça
  • nane
  • tuz
  • şeker
  • 2 yemek kaşığı dolma fıstığı
  • kuş üzümü
  • bir adet limon
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

 Şunu da söyleyeyim ki bazıları dolma içini çok tatlı hazırlar.Taze fasulyeye çok şeker koyan kesimdir bu.:) Ben ve bizim ev halkı zeytinyağlıları çok şekerli sevmediğinden ben fazla şeker kullanmam.Bu dolmanın içine dört adet kesme şeker koydum.Çünkü üzüm de tatlandıracağından çok fazla tatlı olmasını istemedim.Ama dediğim gibi bu sizin dolmanız, tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.Zeytinyağlı Yaprak Sarma

İlk yapmanız gereken soğanları minik minik doğramak.Bu işi robota da yaptırabilirsiniz ancak robotun bıçağı soğanı dümdüz ettiğinden acısını çıkarıyor gibi geliyor bana.O nedenle ben elimle doğramayı tercih ediyorum.Yani tamamen el emeği.

Derin bir tencereye doğranmış soğanları ve yağı koyun, yakmadan soğanları yumuşayıp hafif pembeleşene kadar kavurun.Bu aşamada pirinçleri koymadan hemen önce dolma fıstığını da ilave edebilirsiniz.Dolma fıstıkları da çok az kavrulduktan sonra yıkanmış pirinci ilave edip, alttan alttan karıştırarak dibinin tutmasına izin vermeden, pirinçler şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavurun.Eğer domates kullanacaksanız bu aşamada rendeleyip koyabilirsiniz.Domates yoksa bir tatlı kaşığı salça da koyabilirsiniz.

Pirinçler şeffaflaştığında, 2 su bardağı  suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın.Pirinçler suyu çekene kadar arada karıştırarak suyu çektirin.Bu işlem bittiğinde ocağın altını kapatın.

Bundan sonra yapmanız gereken, baharatları, tuzu ve doğranmış maydanozu tencereye dahil etmek.Dediğim gibi ben bolca nane koyuyorum.Siz tadarak istediğiniz tadı yakalayana kadar tuzu, naneyi, şekeri, kuş üzümünü, karabiberi ekleyebilirsiniz.

Dolma içimiz artık hazır.O soğurken, diğer tarafta bir tencerede su kaynatın ve yıkadığınız salamura yaprakları, bu kaynar suya parça parça yani bölümler halinde koyup, 20 saniye kadar tutup bir kevgirle çıkarın.Fazla tutmayın ki yapraklar erimesin.

Dolma içiniz soğuyup, yapraklar süzüldüğünde bütün yapmanız gereken, dolmayı sarmaya başlamak.Onun için rahat bir yer seçin mutfakta ,radyonuzu açın, sevdiğiniz bir kanala ayarlayın ve başlayın sarmaya.

Sarmak için de önce yine derin bir tencerenin zeminine bir iki yaprak serin ( sarmak için uygun olmayan yaprakları seçin ki onlar da değerlendirilmiş olsun) yaprağın parlak kısmı dışa gelecek şekilde serin, baş kısmında ki sapı kesin.Yeter miktarda dolma içinden koyup, mümkün olduğunca düzgün sarın.Arada dolma içini karıştırın ki dibe çöken yağ, tekrar pirinçlerle bütünleşsin.

Tencereye sarmaları dizerken düzgün ve birbirlerine destek olacak şekilde dizin.Sarma işlemi bittiğinde dolmaların üzerine yine bir iki parça yaprak serip, dilimlenmiş limonları dizin ve bir ağırlık koyun.Ben nihayet aldığım dolma taşımı bu iş için zevkle kullanıyorum.:) Siz dolma taşınız yoksa bir porselen tabağı ters çevirerek de koyabilirsiniz.

Bu şekilde tencerenizi iki bardak daha su ilave edip kısık ateşte pişirin.Dolmalar pişip de ocağı söndürdüğünüzde, dolmaların soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra servis edeceğiniz tabağa alıp limonlarla süsleyebilirsiniz.Zeytinyağlı biber dolması ,  etli pazı dolması  ve etli biber dolması tariflerine de ulaşabilirsiniz.

Şimdiden ellerinize sağlık, afiyetle yiyin.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

Benzer yazı bulunmamaktadır.

Yorumlar

  1. Ezgi Varol 07 Temmuz 2014 at 06:34 Reply

    Tarifinize göre bugün denedim gerçekten çok güzel oldu. Ellerinize sağlık 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir