Köfte (Anne Usulü)

Bunca yemek ,bunca tarif nasıl oluşmuş,hangi malzeme hangi baharatla uyuşarak damağa hitap eder hale gelmiş hiç düşündünüz mü? Yemek kültürü öyle bir deniz ki kulaç attıkça ,her kulaçta yeni bir şey öğreniyorsunuz.Geçmişi,geleceği,eski tarifler,Osmanlı kültürü,dünya mutfakları,mutfak okulları,değişik sunumlar ve reçeteler geliştiren şefler derken ,annemizin mutfaklarından dünyaya açılan kocaman bir kapı artık.

Köfte

Bir kez o kapıdan geçmeye görün,büyülü ve son derece cezbedici bir dünya.Yapmak ayrı bir keyif,yemek ayrı bir keyif.Eskilerin tadı ve büyüsü baki ama.

Mesela anne köftesi diye bir şey vardır hepimizin hayatında.En iyisi ve özenilerek yapılanı bile o lezzeti tam olarak veremez sanırım.

Köfte tarihte ,ezik et olarak geçen bir kültür.Yoğrularak oluşturulan bu et hamuru da, içine konulan baharatlar da ,baharat yollarının gelişmesiyle yemek kültüründe yerini almış.Köftenin tarihini merak edenler araştırabilirler.Burada benim asıl anlatmak istediğim iyi bir köfte için dikkat edilecek noktalar.Vikipedi 291 çeşit köfte olduğunu yazıyor.İlk akla gelenleri Adana,Urfa,Adapazarı Islama,Tekirdağ,Kadınbudu,İzmir,Dalyan,Hasanpaşa,Ekşili,Sulu,Çiğ köfte olarak sayabiliriz.Kuru köfte zaten sıranın en başında bence.İsimlerden de anlaşıldığı gibi şehirlere ve yörelere göre farklı lezzetlere bürünüyor köfte.Her yörede içine konulan baharata,alışılmış damak tadına göre farklı bir lezzet çıkıyor ortaya.Yemek ve yemek çeşitleri,tarifleri kocaman bir deniz derken,bu denizde 291 çeşit köfte bir damla olarak keşfedilmeyi,tadılmayı bekliyor.

Lezzetinden ve kalitesinde ödün vermeden küçük bir mekanda yıllarca bu işi yapan ustasına gidip sordum,lezzetli bir köfte için nelere dikkat etmeli diye.Şöyle dedi;

1-Ana malzeme yani et en iyisinden dana döş ağırlıklı,içine bir miktar da kuzu katılmış iki kez çekilmiş kıyma olmalı

2-Et orta yağlı olmalı.Çünkü az yağlısı kuru,çok yağlısı yoldan çıkmış olur dedi.Et iyiyse köfte lezzetli olur diyen ustam,

3-Köftenin içine ekmek yerine irmik koymayı önerdi.Ekmek mayalı olduğundan,mideyi ekşitir,İrmik doğru seçimdir diyerek şaşırttı beni.

4-Köftenin içine sadece soğan ve tuz koyarak bu lezzeti nasıl yakalıyorsunuz dediğimde başladığımız noktaya döndük.Et kaliteli olmalı.Yoğurulan köfte mümkünse bir gece dolapta dinlendirilmeli.Orta ateşte (mangal tercih sebebidir)pişirilmeli.

Malzemeler

  • 250 gr kıyma
  • 3 dilim ekmek içi (bayat ekmek olmalı,elde iyice ufalanmalı)
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • 4-5 dal maydanoz
  • karabiber,tuz,kimyon ve kekik
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Herkesin anne menüsü,ya da tembel menüsü diye bildiği ama çok sevdiği köfte,patates ve pilav (köfte,piyaz ayrı bir aşktır) menüsü için bir anne olarak benim köfte tarifim şöyle.

KöfteUstanın önerilerini verdim.Benim önerime gelince et konusunda kesinlikle usta ile aynı fikirdeyim.Köfteyi lezzetli yapan ana malzeme kıymayı kesinlikle güvendiğiniz bir yerden eti çektirerek alın.Aslında geri kalanı biraz da damak zevkiyle alakalı.Mesela bir arkadaşım sevmediğinden,köfteye asla kimyon koymaz .Usta ekmek yerine irmik koymayı önerdi mutlaka onu da deneyeceğim ama benim şu anda verdiğim tarif anne usulü köfte.Ekmek yerine galeta unu da koyabilirsiniz.Köfteye konulan ekmek içi köftenin yumuşak olmasını sağlar.

Soğanı rendeleyin,kıymayı ,baharatları,doğranmış maydanozu,ekmek içini ve eti iyice yoğurun.Hatta bir iki kere toplu olarak elinize alıp ,yoğurduğunuz kaba atın köfte harcını.Daha sonra elinize bir ceviz büyüklüğünde parçalar alıp istediğiniz şekli verin.Mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirin.Ertesi gün,ister fırın ızgarasında isterseniz kısık ateşte çok az yağda kızartın.

Sevgiyle.....

Etiketler: , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir