Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı

 

Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı”

ilk kez İstanbul’da…

 

İstanbul, bir kez daha dünya barışı için buluşan uzmanlara ev sahipliği yapacak. İtalyan Umberto Veronesi Vakfı tarafından 2009’da hayata geçirilen Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı, vakfın Türkiye temsilcisi Dida Kaymaz’ın girişimi ve Başkanı olduğu Kansersiz Yaşam Derneği’nin işbirliğiyle, 3 – 4 Ekim 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. İtalya dışında ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilecek ve açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanan konferans, TC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca desteklenecek. Dünya barışını tehdit eden unsurların sosyal ve pozitif bilimler ışığında ele alınacağı konferansta, Türkiye’den ve yurtdışından alanında uzman konuşmacılar yer alacak.

Tüm dünyadan bilim insanlarını, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, akademisyenleri ve politikacıları bir araya getirecek konferans, Haliç  Kongre Merkezi’nde yapılacak. Konferansta “Barış” ve “Bilim”e dair tüm toplumsal, ekonomik, siyasi ve sağlık sorunlarının tartışılacağı, bilimsel veriler ışığında çözüm önerilerinin ve deneyimlerinin paylaşılacağı toplantılar gerçekleştirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek paneller; “Su ve Gıda Erişimi”, “Hastalıkların Önlenmesi ve Bakımı”, “Ayrımcılık”, “Bilim ve Sivil Haklar”, “Barış için Sanat”, “Barış için Bilim ve Medya”, “İçsel Barış” ve “Terörizm” başlıklarını taşıyacak. Konferansta ayrıca, “Kendi ile Barış” temalı yarışmayı kazanana, “Barış İçin Sanat 2012” ödülü de verilecek.

Konferansın açılış oturumunda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış  konuşma yapacak. Oturumda ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Barış İçin Bilim Başkan Yardımcısı  Alberto Martinelli, Giancarlo Aragona ve İtalya eski büyükelçisi Carlo Marsili de söz alacak. 

Açılış oturumunu takiben, tedavi edilebilme, ilaç ve yeni tedavi tekniklerine erişim gibi konuların ele alınacağı, Hastalıkların Önlenmesi ve Bakımı konulu bir panel gerçekleştirilecek. Katılması beklenen, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile birlikte, Nobel ödüllü iktisatçı Ada E. Yonath, Uluslararası Önleme Araştırma Enstitüsü Kurucusu Peter Boyle, Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı ve Umberto Veronesi Vakfı Türkiye Temsilcisi Dida Kaymaz ve Preimplantasyon Genetik Tanı Uluslararası Cemiyeti Başkanı Prof.Dr.Semra Kahraman da birer konuşma yapacak. 

Konferansın ilk gününde ele alınacak bir diğer önemli başlık Ayrımcılık olacak. Barışı tehdit eden en önemli unsurlardan biri olan ayrımcılığın neden ve sonuçları, önlenmesi için gerekenler, Türkiye’de ve dünyada ayrımcılık gibi önemli konuların tartışılacağı paneli, Barış İçin Bilim Hareketi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İtalya’nın eski Türkiye büyükelçisi Carlo Marsili yönetecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İtalyan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino gibi politikacıların söz alacağı panelde ayrıca; Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı A.Yavuz Kocaömer ile İtalya’daki Chieti Üniversitesi’nde Antropoloji Profesörü Rita El Khayat birer konuşma yapacak.

 

Konferansın ilk gün oturumlarının sonuncusu Bilim ve Sivil Haklar üzerine gerçekleştirilecek. Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı Başkan Yardımcısı Giancarlo Aragona tarafından yönetilecek panelin en önemli konuşmacılarından biri 2003 Nobel Barış ödülü sahibi Shirin Ebadi olacak. Bireysel hak ve özgürlükler ile barış arasındaki ilişkinin tartışılacağı oturumda, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Afgan kadın hakları savunucusu Suraya Pakzad, Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut, UNDP Demokratik Yönetişim Programı Yöneticisi Leyla Şen de söz alacak. 

Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı’nın ikinci gününün sabah oturumlarında ilk olarak Su ve Gıda Erişimi ele alınacak. Konferansın başkan yardımcılarından Alberto Martinelli tarafından yönetilecek  panelde; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilcisi Ayşegül Akın, Milano Üniversitesi Bitki Modeli Sistemler Laboratuvarı Bilimsel Direktörü Massimo Galbiati, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Ergin ve UNDP yetkilisi Ivan Draganic de söz alacak.   

Su ve Gıda Erişimi oturumunu takiben, konferansın en dikkat çekici başlıklarından Terörizm’in tartışılacağı bir panel düzenlenecek. Dünyada gündemin ana maddelerinden terör, Türkiye Polis Akademisi Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Merkezi Direktörü Süleyman Özeren’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Terörizm paneline, İtalya Adalet Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinasyon Ofisi eski Başkanı Stefano Dambruoso, USAK Uluslararası Güvenlik, Terörizm ve Etnik Çalışmalar Merkezi Direktörü İhsan Bal, İngiltere’de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Chatham House’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Üyesi Dr. Maha Azzam, terör konularında uzman İspanyol Savcı Jesus Santos gibi konuyla ilgili dünyaca ünlü isimler görüşleriyle katkıda bulunacak. Panelde, şiddetin büründüğü en tehlikeli hal olan terörizmle mücadele konusu konuşulacak. Özellikle Avrupa’da aşırı sağ grupların sesini yükseltmesiyle gündeme gelen ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi güncel ve can alıcı konular da tartışılacak. 

Konferansın 4 Ekim öğleden sonraki son bölümünde ise ilk olarak, Anesteziyoloji ve Algoloji Uzmanı Erhan Özer, Bilgelik Enstitüsü Kurucusu Lütfü Kaan Özdemir ve Fizyoterapist Metin Hara’nın katılımıyla İçsel Barış konuşulacak.  

Bu sohbeti takiben, sanatın çatışmaları yumuşatma, iletişimi güçlendirerek uzlaşmayı inşa etme konusundaki yadsınamaz rolünün ayıntılarıyla ele alınacağı Barış İçin Sanat paneli düzenlenecek. Panelde, çalışmalarıyla İtalya ile Türkiye arasında gönüllü kültür ve dostluk elçiliği yapan ünlü Sanatçı Serra Yılmaz’ın yanı sıra Unicef İyi Niyet Elçileri de söz alacak.   

Haliç Kongre Merkezi’nde, Sanatın barışa katkısının tartışılacağı panel kapsamında, ayrıca, “İçsel Barış”  temalı Ulusal Öğrenci Manifesto Yarışması’nda dereceye giren eserlere ödülleri verilecek.  

Konferansın son oturumunun başlığı Barış İçin Bilim ve Medya olacak. Etkinliğin medya sponsoru olan Sky Türk 360 TV tarafından düzenlenecek panelde, Türk medyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla, dünyada medyanın barışa olan katkısı tartışılacak.  

İtalya dışında ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilen Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı, Barış İçin Bilim Başkanı Umberto Veronesi, Başkan Yardımcıları Alberto Martinelli ve Giancarlo Aragona ile Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı ve Umberto Veronesi Vakfı Türkiye Temsilcisi Dida Kaymaz’ın kapanış konuşmalarıyla son bulacak.

Bu bir basın bültenidir.

Etiketler: , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

Benzer yazı bulunmamaktadır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir